Waar kennis en praktijk elkaar versterken: toerisme met toekomst in de grensregio

Thomas More-hogeschool en Breda University of Applied Sciences doken het voorbije jaar samen met ondernemers, beleidsmakers, geëngageerde organisaties en individuen de projectregio in. Vanuit hun rol als onderzoekpartners luisterden ze, analyseerden ze en verbonden ze mensen en inzichten. Wat leeft er in de streek? Wat werkt écht op het terrein? De antwoorden daarop vormden de basis voor onderzoek, workshops en concrete actie.

Interreg | 05/05/2025

Professionaliseringssessies Baarle Hertog

Waar kennis en praktijk elkaar ontmoeten: bouwen aan de toeristische regio van morgen

Wat maakt een grensregio sterk? Voor Thomas More-hogeschool en Breda University of Applied Sciences begint zoiets bij luisteren, analyseren en verbinden. Als onderzoekspartners binnen Brabant kust de Kempen werken we nauw samen met ondernemers, geëngageerde organisaties en individuen, en beleidsmakers uit de streek om zicht te krijgen op wat er leeft en werkt. Niet vanuit de ivoren toren, maar midden in het werkveld.

De voorbije maanden brachten we het toeristisch-recreatief ecosysteem in kaart, organiseerden we sessies waarin praktijkkennis en academische inzichten samenkomen, en brachten we concrete aanbevelingen naar het terrein. Van klantgericht design tot verhalen met impact: deze terugblik toont hoe kennisinstellingen helpen bouwen aan een duurzaam en verbonden toerisme in de grensstreek.

Luisteren, kijken en leren in het grensland van Noord-Brabant en de Kempen

Begin 2025 leverden we twee rapporten op: één over het toeristisch aanbod en de vraag in de regio, en een nulmeting over de perceptie van toerisme bij bezoekers en bewoners. De eerste studie is gebaseerd op deskresearch, praktijkinzichten en interviews. De tweede op enquêtes bij bezoekers en bewoners. De resultaten boden niet enkel cijfers, maar vooral richting: waar liggen kansen? Welke thema’s leven er écht op het terrein? En hoe kijken ondernemers en bewoners naar toerisme in hun eigen streek?

Deze inzichten werden gedeeld in een open online sessie op 11 februari. In dialoog met 32 stakeholders gingen we dieper in op trends, spanningsvelden en opportuniteiten. Dat moment vormde tegelijk een brug naar concrete actie.

Leren door te doen: twee praktijkgerichte sessies

Op basis van het onderzoek ontwikkelden we een reeks professionaliseringssessies. Geen klassieke studiedagen, maar actieve werkmomenten waarin deelnemers zelf aan de slag gingen. Op 25 februari in Merksplas en op 11 maart in Baarle-Hertog, verkenden deelnemers onder begeleiding van Thomas More en BUas thema’s als klantgerichtheid, storytelling en productontwikkeling.

Design thinking en experience design vormden de rode draad. Deelnemers leerden hoe ze het perspectief van bezoekers en bewoners kunnen gebruiken om sterke toeristische producten te ontwikkelen – en zetten die inzichten meteen om in eerste prototypes. Een enthousiaste groep stak de handen uit de mouwen en bedacht knappe eerste prototypes van belevingen.

Samen vooruitkijken

De sessies leverden niet alleen inzichten op, maar ook een sterkere verbinding tussen mensen en organisaties in de streek. Het netwerk groeit, en de basis voor nieuwe samenwerkingen en initiatieven is duidelijk gelegd.

Parallel aan die bredere dynamiek vond op 13 maart een stuurgroepmeeting plaats op de campus van Thomas More in Mechelen. De officiële projectpartners kwamen er samen voor een inhoudelijke werkvergadering waarin werd teruggeblikt op de voortgang, maar vooral ook werd verdergekeken naar de volgende stappen in het project. Aansluitend verkenden we kort de stad Mechelen en sloten we de bijeenkomst af met een gezamenlijke lunch – een waardevol moment van informele uitwisseling.


In dezelfde maand werd Thomas More trouwens ook als partner in de kijker gezet via de Interreg-communicatie, als erkenning voor hun inhoudelijke bijdrage aan het traject.

Wat leverden we tot nu toe concreet op?

Onderstaande materialen en inzichten werden recent opgeleverd en gedeeld met het werkveld:

  • Rapport: Percepties bij bezoekers en bewoners (nulmeting). lees meer ...
  • Documentatie van beide professionaliseringssessies (13 februari en 11 maart). lees meer ...

Wat staat nog op de planning?

De komende maanden werken we aan:

  • een aanvullende rapportering op basis van bevragingen in Merksplas, Hoogstraten en Arendonk
  • de voorbereiding van een actieplan voor een duurzaam streeknetwerk, in samenwerking met de netwerkmakelaars
  • aan 2 nieuwe professionaliseringsessies in 2026

Zo bouwen we verder aan een streek waar kennis en praktijk elkaar blijven ontmoeten. Niet als eindpunt, maar als startpunt voor duurzame, gedragen en grensverleggende toeristische ontwikkeling.

Deel deze pagina