Warmtestromen: Meten is weten.

Binnen ENERGLIK werkt ILVO samen met UGent en de proefcentra een correcte meetmethode uit voor het energieverbruik in de kas.

Partners | 14/12/2023

Schermafbeelding 2023 12 14 122618

Hoe we correct warmtestromen opmeten in de ENERGLIK proeven?

De proeven gebeuren in compartimenten in proefcentra, die klein gedimensioneerd zijn in vergelijking met commerciële kassen. Daardoor zijn de warmteverliezen in de proefcompartimenten via de wanden relatief groter en moeten ze in rekening gebracht worden voor een correcte meting. Ook warmteverliezen via de grond en het dak worden opgemeten. Inzicht in de grondverliezen zijn nodig om de klimaat- en schermsturing te optimaliseren; kennis van de warmteverliezen door het kasdek is essentieel om de isolatiewaarde van het schermsysteem te bepalen. Deze warmtestromen door glas worden opgemeten aan de hand van specifieke sensoren die het energieverbruik in de proefafdelingen kunnen vertalen naar waarden op grote schaal in een commerciële kas.

Voor een correcte meting van de warmtestromen in de kas werden de sensoren gecoat met hoogreflectieve witte verfen op een polycarbonaatplaat gelijmd (zie afbeelding). Deze manier van bevestigen verzekert volledig ontwikkelde convectieve luchtstromen aan het sensoroppervlak, essentieel voor een correcte meting. De sensoren werden bevestigd op de wanden en het kasdek (zie foto).

Deel deze pagina