Zet ROBYN jouw volgende griep- of rabiësprik?
Apothekers en lokale gezondheidscentra worden steeds vaker ingeschakeld voor het toedienen van vaccinaties, zoals griep- en coronavaccins. Dat verhoogt het comfort voor patiënten, maar zorgt ook voor een toename van werkdruk bij apothekers. Idevax, Stemberg en Unitron Systems bouwen met steun van CrossRoads Vlaanderen-Nederland aan een vaccinatierobot die niet alleen pijnvrij vaccins toedient maar ze ook selecteert en assembleert.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 15/04/2025

Van ROB-ID naar ROBYN
Tijdens de covidpandemie ontwikkelden de Vlaamse bedrijven Idevax en Stemberg ‘ROB-ID’: een semi-functioneel prototype van een vaccinatierobot. Vanessa Vankerckhoven (Idevax): “Deze cobot kan driemaal zoveel mensen vaccineren als zorgverleners kunnen via manuele inenting, en gaat steeds accuraat en veilig te werk. Met ROB-ID hebben we een belangrijke eerste stap gezet naar een geautomatiseerd vaccinatieproces.”
“Via dit CrossRoads-project bouwen we voort op ROB-ID en willen we tegemoetkomen aan bijkomende noden bij de gebruikers. De nieuwe robot krijgt de naam ROBYN en zorgt naast automatische – en pijnvrije – vaccinatie in de huid ook voor veilige vaccinselectie, -manipulatie en -toediening. ROBYN combineert de voordelen van VAX-ID, een medisch hulpmiddel van Idevax voor accurate en veilige manuele vaccinatie, met de technologie van ROB-ID en wordt daarnaast uitgebreid met functies voor automatische reconstitutie en assemblage van vaccins.”
Vakspecialisten
Drie bedrijven, elk met een specifieke expertise, werken samen aan ROBYN: Idevax en Stemberg zijn allebei actief in medische hulpmiddelen, in het bijzonder injectietoestelletjes en -robots, en Unitron Systems uit Nederland heeft expertise in de ontwikkeling van apparatuur voor de gezondheidszorg en smart manufacturing.
Idevax focust in dit project op de technologie-integratie, doet onderzoek naar huidkarakteristieken en zal via co-creatiesessies feedback van zorgprofessionals verzamelen. Stemberg neemt de bouw van het prototype voor zijn rekening en Unitron staat in voor de veiligheidstechnologie en software-integratie. “Onze taak is ervoor te zorgen dat de cobot autonoom en veilig functioneert, waarbij het juiste vaccin wordt gekozen en de afgifte correct wordt uitgevoerd,” zegt Fabian van Dommelen (Unitron). “Met slimme sensoren en AI moet de cobot risicovolle huidzones, zoals moedervlekken en littekens, herkennen en vermijden.”
Impact
Naast een verlichting van de werkdruk voor zorgverleners en een meer accurate, snelle en veilige vaccinatie, heeft ROBYN ook een ecologische impact. Koen Beyers (Stemberg): “De productie van vaccins is zeer belastend voor het klimaat met o.a. energie-intensieve productieprocessen en bewaringsvereisten. De technologie achter ROBYN optimaliseert het gebruik van vaccins, waardoor meer personen gevaccineerd kunnen worden met dezelfde hoeveelheid vaccin. Bovendien worden duurzame sterilisatietechnieken en UV-C desinfectie toegepast, energiezuinig en zonder toxische producten.”
Subsidie
- Subsidiebedrag: 250.000 euro EFRO steun
- Projectpartners: Idevax, Stemberg, Unitron Systems
- Provincies: Antwerpen, Antwerpen en Zeeland
- Thema: gezondheid