NITROMAN
Zowel in Nederland als in Vlaanderen wordt er in de veeteelt jaarlijks meer dierlijke mest geproduceerd dan er op een verantwoorde manier op de lokale gronden kan worden afgezet. Deze mestoverschotten worden deels geëxporteerd naar buurlanden of moeten tegen een prijs verwerkt worden. Tegelijkertijd moeten landbouwers in Nederland en Vlaanderen jaarlijks grote hoeveelheden dure minerale kunstmest aankopen om in hun gewasbehoefte te voorzien. Het zou dus goedkoper, efficiënter en duurzamer kunnen zijn om dit mestoverschot te kunnen opwaarderen om toch lokaal te kunnen gebruiken in plaats van kunstmest.
Over ons
NITROMANÂ wil in de Vlaams-Nederlandse grensregio onderzoeken of minerale meststoffen kunnen worden teruggewonnen uit de beschikbare mestoverschotten. Hiervoor zouden mestoverschotten afkomstig van lokale veeteeltbedrijven ter plaatse bewerkt kunnen worden tot opgewaardeerde herwonnen meststoffen voor de landbouw. Het project is toegespitst op de bewerking van de vloeibare, dunne mestfractie van varkens- en rundermest. NITROMAN wil via twee innovatieve technieken - stripping-scrubbing en membraanfiltratie - uit deze dunne mestfractie aanzienlijke hoeveelheden stikstof, kalium en water recupereren. Stikstof en kalium kunnen vervolgens als herwonnen meststof aangewend worden in de landbouw.
Doorheen het project en binnen de twee innovatieve technieken werden vijf installaties verspreid over de grensregio opgevolgd om de techniek verder te optimaliseren. Welke bemestingswaarde de resulterende herwonnen meststoffen - ammoniumzouten en mineralenconcentraat - exact hadden, werd gedurende drie opeenvolgende groeiseizoenen onderzocht door middel van veldproeven in verschillende regio's en teelten. Hieruit werd duidelijk dat, mits enkele aandachtspunten, de meststoffen gelijkwaardige resultaten behalen als kunstmest.
Op www.nitroman.be kunnen alle resultaten uit het project teruggevonden worden. Productfiches, infographics en educatieve video's over de technieken en producten kunnen worden geraadpleegd, het geleverde onderzoek naar de procesoptimalisatie en de veldproefresultaten zijn er terug te vinden in enkele rapporten en door middel van een vereenvoudigde (digitale) en gedetailleerde (Excel) rekentool kunnen landbouwbedrijven narekenen of circulaire mestbewerking haalbaar is, en zo ja, welke van de twee technieken voor hen het meeste voordeel biedt. De milieu-impactanalyse vat samen wat de mogelijke impact is van de technieken en producten op het milieu in vergelijking met conventionele bemesting en of de producten aan de RENURE-criteria voldoen en er is ook een brochure rond het wettelijke aspect en de afzetmarkt beschikbaar.
Finale update: april 2023