Parels in Helende Landschappen
Duurzaam toerisme van morgen: natuur, erfgoed en zorg ontmoeten elkaar in de grensregio
Over ons
Dit project richt zich op de ontwikkeling van duurzaam toerisme in de grensregio, waar traditionele toeristische bestemmingen onder druk staan. De grensregio bevat een enorm potentieel aan onontgonnen parels van ruime, betekenisvolle en groene sites/landschappen, vaak in en rondom eeuwenoud religieus erfgoed. Deze sites kunnen op hun manier een eigentijds antwoord bieden op de versterkte hedendaagse zoektocht naar zingeving, ruimte, stilte, inspiratie, groen en/of onthaasting. Tegelijkertijd zijn deze sites en organisaties nog vaak zoekende naar de meest optimale manieren om hun domein, site of infrastructuur te ontsluiten voor de hedendaagse toerist en daarbij het juiste evenwicht te bewaken tussen historische, economische, sociale, culturele en/of ecologische aspecten.
Twee sporen worden bewandeld om het potentieel van de regio te benutten: enerzijds zijn er de traditierijke en stille erfgoedsites en anderzijds de verborgen, maar open domeinen van zorg- en welzijnsorganisaties.
- Onder de eerste noemer ‘herbronnen op de eeuwenoude tradities van stilte, rust en ruimte’ worden meerdaagse wandel- en fietstrajecten gerealiseerd op bestaande erfgoedroutes ‘Ons Kloosterpad’ in Noord-Brabant en het 'Merodepad' in Vlaanderen. De realisatie van een ‘stiltebelevingssatelliet’ via een Land Art Project in nauwe connectie met stiltebeleving in het natuurgebied Gerhagen is daarbij een voorbeeld.
Het tweede spoor ‘met zorg onderweg naar het toerisme van morgen’ staan zorg- en welzijnssites in voor toeristische ontsluiting. Zo zal bijvoorbeeld Giels Bos, een grote Vlaamse zorginstelling voor mensen met een beperking, een aantal verblijfsunits op hun domein bouwen waarin zowel ouders van hun cliënten als andere individuele toeristen kunnen verblijven, leven en meehelpen.