PASSAnT (PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals)
Havens zijn belangrijke logistieke knooppunten met grote economische waarde. Ook criminelen proberen hiervan te profiteren. Daarom moet werk gemaakt worden van een geavanceerde aanpak zonder dat die de operationele activiteiten van de havens belemmeren of beperken. Een tiental publieke en private partners experimenteren sinds 2018 in de havens van Oostende en Moerdijk met innovatieve oplossingen om deze criminaliteitsfenomenen tijdig te ontdekken of onveilige situaties onmogelijk te maken.
Over ons
Concreet werden de volgende resultaten bereikt:
Experimentele ontwikkeling van anomaliedetectie rond vrachtwagens of schepen op parkings en havengebieden.
Door combinatie van data mining (uit o.a. sensoren, gegevens van de lading, scheepsdienstregelingen, etc) en geavanceerde cameratoepassing kunnen door herkenning van afwijkende patronen onbevoegde personen, pogingen tot ladingdiefstal, inklimming en smokkel vroegtijdig en automatisch worden gedetecteerd op basis van anomalieën in de data. De resultaten van PASSAnT zijn opmerkelijk: een slim cameranetwerk dat entiteiten kan onderscheiden en volgen (over verschillende camera's) met een objectherkenning nauwkeurigheid van 95% (dit was voordien nog maar 70%).
Industrieel onderzoek dat inzet op innovatie van producten: om ladingen te beschermen tegen vandalisme, inbraak en smokkel werd ingezet op de ontwikkeling van geavanceerde zeildoeken.
Een proof of concept van versterkte dekzeilen voor trailers werd opmerkelijk verbeterd. Deze toepassing wordt gecombineerd met ‘geprint zeildoek’ waardoor een alarm wordt gegeneerd van zodra een poging tot binnendringen wordt ondernomen. Na verschillende veldtesten en dankzij de input van diverse eindgebruikers, zijn deze partners er in geslaagd een prototype te ontwikkelen van het geavanceerde zeildoek. Sioen zet na afloop van PASSAnT in op de ontwikkeling van een herstelpakket wat noodzakelijk is om de stap te zetten een vermarktbaar product. De timing houdt rekening met een productie van 500 sets ten vroegste 2023.
Perimeter oplossingen (hek- en sluitwerk) werd getest aan de blootstelling aan risico's (zout-omgeving), inklimming en invloeden van de haven. Tijdens deze testperiode werd nagegaan of de sensoren in het hekwerk inbraak- en sabotagepogingen opmerkten (en konden onderscheiden van bijvoorbeeld de normale weerselementen). Niet alleen toonde het hekwerk bestand te zijn tegen verschillende inbraak- en sabotagepogingen maar bewees het eveneens geen hinder te ondervinden van de sterke corrosieve en maritieme weersomstandigheden of van het zwaar vervoer in de omgeving. Dankzij een unieke combinatie van intelligente software en een goed afgestelde kalibratie kunnen de sensoren het verschil detecteren tussen weer- en verkeersgebonden triggers en menselijke interacties.
Industrieel onderzoek dat inzet op integratie van oplossingen tot nieuwe diensten.
In het streven naar veiligere havenomgevingen in Nederland en België hebben de Nederlandse projectpartners ViNotion, Technische Universiteit Eindhoven en Omines Internetbureau belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van een ‘slim’ cameranetwerk. Door de bestaande camera’s in de havens te verrijken met behulp van artificiële intelligentie, zorgen ze ervoor dat deze camera’s zelf meer beelden kunnen analyseren en verdachte situaties opmerken dan menselijk mogelijk is. Een geheel nieuw systeem dat alle sensorgegevens en logistieke data aan elkaar koppelt en daarvan context maakt, m.a.w. een systeem dat via kunstmatige intelligentie heeft geleerd hoe ruwe data van diverse bronnen bij elkaar kan komen, daarrond een context maakt en abnormaliteiten kan aangeven die om aandacht en opvolging vragen. Daarmee ondersteunt het systeem de menselijke bewaker in de controlekamer, die gerichter en efficiënter te werk kan gaan. Dit werd met succes in een experimentele fase getest in Moerdijk. De haven bestudeert nu hoe deze oplossing kan integreren in haar operationele meldkamer. De camerabeelden in Oostende werden enkel gebruik om de algoritmes te trainen. Bijgevolg is er geen opvolging meer.
Naast de technische ontwikkeling is PASSAnT is er in geslaagd om het Strategisch Adviescomité (SAC) ook na afloop van het project haar activiteit te laten verder zetten. Dit biedt met andere de woorden de kiemen om een duurzaam innovatie platform te creëren dat Vlaamse en Nederlandse expertise deelt tussen publieke en private stakeholders en kennisinstellingen.
Finale update: december 2021