Slimme werkplek verlaagt voetafdruk van gebouwen

Kantoor unsplash groot

Meer winsten door te renoveren

‘Smart Buildings’ of slimme gebouwen kunnen een grote bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-voetafdruk van gebouwen. Luuk Visser, co-founder van Microlab, vertelt dat er op verschillende fronten winsten te behalen zijn: “Door data te meten, kunnen we gebouwsystemen, zoals verwarming, ventilatie en verlichting en gebouwdiensten, denk aan schoonmaak of onderhoud, beter aansturen op de behoeften van de gebruikers. Dit zorgt voor een zeer efficiënt gebouw, zodat 10 tot 20% CO2-reductie kan worden behaald ten opzichte van normale gebouwen. Door deze optimalisatie kunnen we dus ook bestaande gebouwen langer gebruiken en hoeven we geen nieuwe kantoren te bouwen. Ook dat levert een besparing op.”

Ook Christa Jouck, CEO en founder van Officenter, ziet de voordelen van het renoveren van kantoorgebouwen: “Renovatie zorgt voor 40% minder CO2-uitstoot dan nieuwbouw. Ecologisch gezien is het dus een slimme zet. Bovendien nemen we geen nieuwe ruimte meer in. Er is al veel kantoorleegstand in Nederland en België, nieuwbouw moeten we dan ook vermijden. Bij Officenter zit duurzaamheid in het DNA. We zijn hier sterk mee bezig door oude kantoorgebouwen te renoveren en optimaliseren en nieuwe ontwikkelingen op te zetten zoals slimme laadpalen.”

Eigen gebouwen als proeftuin

Het aandeel slimme gebouwen groeit, maar dit gaat vrijwel uitsluitend om nieuwbouwpanden of recent gerenoveerde panden. Veel bestaande gebouwen beschikken over verouderde gebouwsystemen die ervoor zorgen dat nieuwe hightech en slimme gebouwconcepten onbruikbaar zijn.

Luuk Visser: “In dit project hebben we een retrofitsysteem ontwikkeld dat je heel gemakkelijk in bestaande gebouwen kunt implementeren met minimale investeringen. Je hoeft dus echt niet de volledige techniek van een gebouw er eerst uit te slopen. Het gebouw van Microlab is een voorbeeld van een bestaand gebouw met verouderde systemen en was ideaal om te experimenteren. Aan de hand van uitgebreide dataverzameling en -analyse zochten we naar efficiënte en rendabele aansturingen. Op een verdieping met 22 kantoren hebben we de eerste succesvolle testen gedaan. In een volgende stap implementeren we het systeem bij Officenter Hasselt.”

Christa Jouck vult aan: “Wij verhuren vaste kantoren, flexkantoren, co-working spaces en vergaderzalen. Die zijn vaak druk bezet, maar af en toe ook niet. Als we dan de verlichting, verwarming en ventilatie automatisch kunnen aansturen op basis van de behoefte, levert dat veel winst op. We starten met de uitrol in onze vestiging in Hasselt. Het is de bedoeling om dit nadien in al onze veertien locaties te implementeren.”

Technologische en marktkennis delen

Microlab en Officenter zijn allebei grote spelers in de flexibele kantoorverhuur en hebben veel ervaring in de kantoren- en utiliteitsbouwsector. Kennisuitwisseling is voor beide partijen de grootste meerwaarde van dit project.

“Vanaf dag één zat de samenwerking met Officenter goed”, vertelt Luuk Visser. “Onze inbreng focuste op de technische aspecten, de soft- en hardware. Officenter had de nodige marktkennis en expertise in huis over diversiteit in gebouwen en systemen. Die informatie-uitwisseling is zeer interessant.”

Daar is Christa Jouck het helemaal mee eens: “We zitten helemaal op dezelfde golflengte en wisselen heel wat kennis en ervaring met elkaar uit. Zo leer ik van Microlab ook zaken die los staan van het CrossRoads2 SE-project. De thermische isolatie die zij gebruiken was bijvoorbeeld nieuw voor mij en heb ik nu ook bij de renovatie van vier gebouwen toegepast. We leren dus continu van elkaar en dat is fijn.”

“Het toffe aan dit project is ook dat er een samenwerking mogelijk is gemaakt die er anders niet zou zijn,” vult Luuk Visser aan. “Dat zorgt bij Officenter voor een versnelling in innovatie en bij ons voor een groei aan marktkennis.”

Er is dan ook geen twijfel of de samenwerking na CrossRoads2 SE voortgezet wordt. “Als je eenmaal een goede relatie hebt, waarom zou je die dan stopzetten?” besluit Christa.

 

SUBSIDIEBEDRAG€ 150.000,00
PROVINCIESNOORD-BRABANT, LIMBURG (BE)
PROJECTPARTNERSATELIER GROEP BV - MICROLAB, OFFICENTER HASSELT

Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.

Video preview