CrossRoads2 Sustainable Energy
Energie
Dankzij CrossRoads (2010-2014) en CrossRoads2 (2016-2020) konden én kunnen 250 samenwerkende bedrijven uit Vlaanderen en Nederland meer dan 90 concrete innovaties realiseren. Beide projecten hebben een blijvende economische impact op de grensregio. Zo heeft CrossRoads2 alleen al naar schatting 400 additionele tewerkstellingen in de grensregio kunnen opleveren.
Realisaties
Hieronder vind je de realisaties van CrossRoads2 Sustainable Energy
Bomen als grondstof voor lijm
Willen producten volledig biogebaseerd zijn, dan moeten ook de gebruikte bindmiddelen en harsen dat zijn. Dat is tot nu toe nog niet het geval en dat bemoeilijkt het recyclageproces. Nog te vaak belanden ze daarom in een verbrandingsoven. Het Nederlandse Adco Solutions en Vlaamse Releaf ontwikkelden samen een biogebaseerd bindmiddel op basis van grondstoffen uit bomen.
Van slib naar zuiver water
Nieuwe hotels, campings, bedrijfsgebouwen, … allemaal plaatsen met potentieel om afvalwater lokaal te zuiveren. Het Vlaamse Hydrohm en Nederlandse PureBlue Water ontwikkelden een hydrolyse-eenheid om dat te vergemakkelijken. Met de E-hydrotechnologie wordt het mogelijk om afvalwater op een kostenefficiënte en energieneutrale manier decentraal te zuiveren. Bovendien brengt de technologie mogelijkheden om de organische stroom te upcyclen via fermentatie en daarmee producten zoals bioplastics te produceren.
Een sterker hart voor de e-scooter
Met de huidige, eenvoudige batterijmanagementsystemen en battery packs, kennen de meest gangbare e-scootermodellen vaak maar een beperkte levensduur. De tweewielers rijden gemiddeld niet langer dan vijf jaar rond, met een accu van zo’n 500 laadcycli. Velektro en Veldia brachten hun ervaringen uit de fietssector samen voor de ontwikkeling van een batterij die vier keer zo lang meegaat, tot 2000 laadcycli.
Mycelium textiel
Een leren handtas, schoenen of een jas op basis van schimmelbiomassa? Binnenkort maakt het mogelijks deel uit van jouw garderobe. Want BioscienZ, B4Plastics en Millvision sloegen de handen in elkaar om een duurzaam alternatief voor leer te ontwikkelen met het oog op een grootschalige en brede toepassing. Daarvoor maken ze gebruik van een nieuwe schimmelfermentatietechnologie.
Tomaten en komkommers verwarmen met data
Dataservers verbruiken ontzettend veel energie en geven veel warmte af. Over het algemeen wordt met die restwarmte nog te weinig gedaan. Het Nederlandse Evergreen Pine en de Vlaamse VZW Boterakker onderzochten in hun CR2SE-project hoe ze deze restwarmte kunnen hergebruiken in de glastuinbouw voor het verwarmen van teeltkassen.
Duurzame fietstrailer vervoert kids & cargo door de stad
België en Nederland waren al fietslanden, de coronacrisis versterkte dit alleen maar. Er werden massaal fietsen in huis gehaald. Ook de vraag naar deelsystemen en meer bepaald deelbakfietsen is toegenomen. Met een onderhoudsarme en multi-inzetbare deelfietstrailer werkten RAAF, Raepsaet Product Design en Dragon Plastics een betaalbare oplossing uit.
Meer laadpunten dankzij zelfhulp app
Elektrische wagens schieten als paddenstoelen uit de grond, maar om die groei verder te verzekeren, is een sterk uitgebouwd netwerk van laadpunten noodzakelijk. Het Nederlandse PIA Automation wil de komende jaren haar laadpunten opschalen door een kwalitatief dealernetwerk op te zetten met behulp van een zelfhulp app. Daarvoor deed het een beroep op de XR-technologie van het Vlaamse SupportSquare.
HydrOzone haalt medicijnresten uit water
Het Nederlandse PureBlue Water en Vlaamse AM-Team ontwikkelden in hun CR2SE-project een duurzame watertechnologie om microverontreinigingen uit afvalwater te verwijderen met een zo min mogelijk gebruik van energie en CO2. De nieuwe HydrOzone technologie stoot 3 tot 7 keer minder CO2 uit dan de best beschikbare technologieën.
Van laagwaardige reststromen naar biocomposiet
Afvalverwerkers in België en Nederland krijgen zo’n 10% van wat binnenkomt niet volledig gerecycleerd. Dat wordt gestort of verbrand. Via een CR2SE-project willen Bio Based Supply en Terracorrect deze reststromen hoogwaardig opwaarderen. Dat doen ze door ze via een duurzame drogingsstap te verwerken tot biocomposieten.