SUNOVATE
De focus bij SUNOVATE ligt bij de ontwikkeling en integratie van infrarood-licht regulerende, gepigmenteerde polymeerfolies in zonnepanelen en ramen.
Over ons
Om de Europese energie- en klimaatdoelstellingen te halen, met als ultiem doel een energie- en klimaat neutrale gebouwde omgeving in 2050, is het noodzakelijk om het energieverbruik in gebouwen zoveel mogelijk terug te dringen. Het effectieve gebruik van zonlicht en zonnewarmte kan een grote impact hebben op de energie-efficiëntie van gebouwen.Â
Sunovate richt zich op slim warmtebeheer in ramen en zonnepanelen. Binnen dit project worden nieuwe materialen ontwikkeld die actief zonnewarmte reguleren in slimme energiezuinige ramen en warmtewerende zonnepanelen. Hierbij wordt ingezet op de unieke ontwikkeling en integratie van infrarood-lichtregulerende, gepigmenteerde polymeerfolies.Â
In de eerste periode van het project zijn infrarood licht regulerende pigmenten geselecteerd en geoptimaliseerd. De verwerking van de pigmenten in polymere folies is geoptimaliseerd op labschaal. De pigmenten zijn op pilot schaal geproduceerd voor de integratie in architectuur beglazing en BIPV panelen. Daarnaast zijn er in het eerste jaar sensoren voor het monitoren van mechanische belastbaarheid en temperatuur ontwikkeld en gevalideerd via integratie in folies op labschaal. De ontwikkelde sensoren zijn geïntegreerd en worden getest in de demo's. In de afgelopen periode zijn pilotschaal demonstratoren bestaande uit functionele films voor warmtebeheer geïntegreerd in gelaagd veiligheidsglas voor ramen en in gebouw geïntegreerde fotovoltaïsche systemen (BIPV) geproduceerd. De ontwikkelde demonstratoren zullen in de komende maanden tot aan het eind van het project worden getest in de faciliteiten van SolarBEAT (NL) en EnergyVille (VL).
De resultaten van het project Sunovate zullen na het project op verschillende manieren worden gebruikt. Ontwikkelde materialen en technologieën zullen worden geïmplementeerd in slimme ramen om het energieverbruik in gebouwen voor verwarming en koeling zoveel mogelijk te verminderen en tevens in (BI)PV-panelen om de resterende energiebehoeften te dekken met verhoogde opbrengst aan lokaal opgewekte hernieuwbare elektriciteit.
Finale update: januari 2023