Project Zuivere Lucht
Luchtkwaliteit en gezondheid zijn thema’s die erg hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. De jaarlijkse gezondheidskosten van slechte luchtkwaliteit in Europa worden geschat op ongeveer € 1,5 miljard. Vooral in dichtbevolkte, economisch zeer waardevolle en industriële gebieden komen frequent alarmerende concentraties voor. Project Zuivere Lucht (ZULU) zet zich specifiek in op het verhogen van de binnenluchtkwaliteit door het verminderen van de impact van verontreinigde buitenlucht op de binnenlucht.
Over ons
De huidige toepassingen voor luchtzuivering van o.a. ventilatiesystemen zijn gebaseerd op een fysieke verwijdering van stofdeeltjes door deze op te vangen in een filter. Deze technologie kan enkel grotere partikels opvangen, maar geen ultrafijn stof of gasvormige polluenten. Bovendien worden de partikels niet vernietigd, waardoor het probleem wordt verplaatst en frequent onderhoud of vervanging van onderdelen nodig is.
In dit project werkten Universiteit Antwerpen en het Nederlandse VFA aan de toepassing van een nieuwe technologie (combinatie van elektrostatische filtratie met fotokatalytische oxidatie). Een protoype luchtzuiveraar werd getest in labo en in een kinderdagverblijf (KDV), en getest door een onafhankelijke partner, VITO. Op basis daarvan is gesleuteld aan de energie-efficiëntie van het toestel en aan een andere coating. Deze module werd opnieuw in het KDV geïnstalleerd en getest gedurende een tweede meetcampagne. De resultaten van deze meetcampagnes zijn te vinden in een rapport geschreven door VITO op de projectwebsite en zijn ook voorgesteld tijdens het eindevent omtrent de luchtzuiveringstechniek op 28 oktober.Â
Burgers, scholen, organisaties... willen steeds meer zelf aan de slag om luchtkwaliteit te meten, maar er is nog veel onwetendheid over bv. welke stof je het beste meet om een bepaald probleem in kaart te brengen en welke meetmethode (sensor, passieve samplers…) je daarvoor het beste gebruikt. Ook over de kwaliteit van de sensoren en de interpretatie van de resultaten volstaat de algemene kennis meestal niet. Om hieraan tegemoet te komen ontwikkelde het project een digitaal stappenplan dat de burgers door het hele proces loodst (van onderzoeksvraag tot opladen van resultaten). Deze tool vind je op 'Hoe meet ik lucht’. In aanvulling op dit stappenplan werd ook een maatregelen toolkit ontwikkeld om burgers, scholen en organisaties te ondersteunen om zelf maatregelen te bedenken en te implementeren om de luchtkwaliteit in en rondom de school of organisatie te verbeteren of de blootstelling aan verontreinigde lucht te verminderen. Zowel in de stad Antwerpen als in den Den Haag werden participatieve projecten opgestart om met behulp van de het online stappenplan en de maatregelen toolkit de luchtkwaliteit te meten en te zorgen voor een gedragsverandering bij omwonenden, bezoekers en gebruikers van de betrokken gebouwen. Bovendien worden beide online tools geïntegreerd tot één nieuwe website ‘Samen voor zuivere lucht’. Dit is ook wijdverspreid op het eindevent omtrent burgerwetenschap op 30 september.
Finale update: februari 2022