COBOTASSIST: Nabewerken met cobots voor kwalitatieve producten en efficiënte processen.

De maakindustrie staat voor de uitdaging om kwalitatieve gepersonaliseerde producten aan te bieden tegen lagere kosten en met korte levertijden. Om deze kwaliteit te waarborgen, is het regelmatig nodig om producten na te bewerken (ontbramen, schuren en polijsten) om typische onvolkomenheden zoals krasjes en scherpe kanten weg te werken.

Impact maken door cobottechnologie te versnellen

COBOTASSIST streeft ernaar de maakindustrie te transformeren door de adoptie van cobottechnologie te versnellen, waardoor processen niet alleen efficiënter en kwalitatiever worden, maar ook aangenamer en veiliger voor werknemers. Het project legt de basis voor duurzame innovatie en concurrentievermogen in de sector.

Partnerschap en grensoverschrijdende samenwerking

Het COBOTASSIST-project is een samenwerking tussen verschillende organisaties die zich inzetten voor de implementatie van collaboratieve robots (cobots). Deze innovatieve oplossing is bedoeld voor MKB/KMO bedrijven in de maakindustrie die stappen willen zetten om de nabewerkingsoperaties te automatiseren. Het project wordt ondersteund door het Interreg-programma, dat grensoverschrijdende samenwerking bevordert tussen België en Nederland. Het streeft naar verbeteringen in de productie-efficiëntie en werkomstandigheden door de integratie van cobottechnologieën.

Partnerschap en samenwerking voor innovatie

Het COBOTASSIST-project brengt een uniek partnerschap samen, bestaande uit verschillende organisaties:

  • Avans Hogeschool Ontwikkelt nieuwe toepassingen met innovatieve technologieën, gericht op mens-robot samenwerking.
  • Breda Robotics Fieldlab dat de inzet van robotica in bedrijfsleven en onderwijs bevordert, met een focus op innovatie en samenwerking.
  • Fontys Hogeschool die door onderzoek en onderwijs bijdraagt aan de ontwikkeling van professionals in technologie en design.
  • High Tech NL Brancheorganisatie die de Nederlandse hightechindustrie ondersteunt in netwerkvorming, kennisdeling en innovatie.
  • POM Limburg Is de economische regisseur van het Limburgse provinciebestuur. Als regieorganisatie versnelt POM de digitalisering, verduurzaming en innovatie van de Limburgse economie.
  • Sirris Expertisecentrum dat de technologische industrie ondersteunt bij innovatie, met een focus op cobottechnologieën voor nabewerking.
  • SyntraPXL Biedt opleidingen gericht op ondernemerschap en innovatie binnen de technologische en maakindustrie.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Huidige manuele processen

Momenteel verlopen deze operaties voornamelijk manueel. Het nabewerken van producten is een arbeidsintensief proces dat specifieke operator expertise vraagt. Daarnaast ervaren operatoren dit werk vaak als vuil, saai en belastend.

Streven naar automatisering

In het Interreg COBOTASSIST-project willen we bedrijven die stappen willen zetten om de nabewerkingsoperaties te automatiseren, ondersteunen. Door samen te werken met technologiepartners en onderwijsinstellingen streven we ernaar om oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de werkomstandigheden voor operators verlichten.

Het bundelen van expertise voor verbeterde productieprocessen

COBOTASSIST bundelt expertise om praktische oplossingen en opleidingen te ontwikkelen die de toepassing van cobots in de nabewerking van producten ondersteunen, gericht op het verbeteren van productieprocessen en arbeidsomstandigheden.

Rechtenvrije foto's van het COBOTASSIST-project zijn beschikbaar op aanvraag.

COBOTASSIST | 01/04/2024

Interreg header image 3000x3000px

Deel deze pagina

Artikel
 - 18/06/2025
Cobot
COBOTASSIST
Slimme bewegingspaden voor Cobots: Wat is Path Planning?
Hoe weet een cobot waar hij naartoe moet? Net zoals een GPS in je auto je helpt een route naar je bestemming uitstippelt die je danmaar hoeft te volgen, maakt een cobot gebruik van zogeheten path planning – oftewelpadplanning – om zijn bewegingen te bepalen tijdens complexe productieprocessen. Denkhierbij aan taken zoals schuren, polijsten of ontbramen, waarbij precisie en herhaalbaarheidessentieel zijn. Path planning behelst het uitstippelen van het optimale traject, die de cobotdan maar hoeft te volgen, rekening houdend met obstakels, werkvolgorde en de meestefficiënte beweging. Dit is niet alleen belangrijk voor het leveren van constante productkwaliteit, maar helpt ookom slijtage van gereedschappen te minimaliseren en de snelheid van het productieproces teverhogen. Het slim plannen van bewegingen vertaalt zich dus direct in hogere efficiëntie enlagere kosten op de werkvloer. Wat is path planning voor nabewerken? Path planning is het proces waarbij de ideale route van de cobotarm wordt uitgestippeld. Net als een schilder die zorgvuldig elk stukje van een muur bedekt, moet ook bij nabewerken de cobot geen plekken overslaan – en zeker niet dubbel behandelen. Door slimme software en strategieën toe te passen, wordt elke beweging geoptimaliseerd op snelheid, precisie en veiligheid. Bent u klaar om te ontdekken hoe path planning werkt? Lees dan ons technische leaflet "Slimme bewegingspaden voor Cobots: Wat is Path Planning?" Download het leaflet onder aan de pagina.