Eierschalen tegen UV-stralen

Voorgemaakte pannenkoeken, een kant-en-klare quiche, mayonaise, eiersalade, … De voedingsindustrie verbruikt heel wat eieren waarvan de eierschalen steevast in de afvalbak belanden. Nochtans bevatten deze schalen heel wat nuttige mineralen die onze huid kunnen beschermen tegen UV-straling. Het Vlaamse Plinius Labs en Nederlandse EGGXPERT halen eierschalen van de afvalberg en brengen hun expertises bijeen om een duurzame zonnebescherming op basis van deze reststroom te ontwikkelen.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 05/02/2024

Greenshield lang

14 000 ton zonnecrème in de oceaan

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de risico’s van UV-blootstelling en smeren zich dan ook gretig in met zonbeschermingsproducten. Veel van de chemische stoffen in deze producten zijn echter schadelijk voor onze gezondheid (bijvoorbeeld door hormonale verstoring) en het mariene ecosysteem. Naast chemicaliën bevatten zonnebrandmiddelen mineralen als titanium- en zinkoxiden die de voortplantings- en groeicyclus van koralen verstoren en een negatieve impact hebben op onze huid. Tot slot berokkenen ook de microplastics die als bind- of waterafstotend middel gebruikt worden schade aan het mariene ecosysteem.

Als je weet dat er jaarlijks zo’n 14.000 ton zonnecrème in de oceanen terechtkomt, is die impact immens. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieven. Plinius Labs en EGGXPERT willen daarom samen een duurzame zonnebrandformule ontwikkelen.

Eierschalen met UV-beschermende eigenschappen

Rong Wang, oprichter EGGXPERT: “Eierschalen bestaan voor 95% uit biocalciumcarbonaat. Volgens wetenschappelijke studies kan calciumcarbonaat als biomineraal een UV-filteralternatief zijn voor de zink- en titaniumdeeltjes die we in klassieke zonnebrandmiddelen terugvinden. Bovendien hebben eierschaaldeeltjes het potentieel om als bindmiddel en waterbestendige vulstof te werken in cosmetica, milieuvriendelijker dus dan microplastics.”

“Volgens Europese wetgeving moeten zonnebrandmiddelen minstens één van de wettelijk erkende UV filters bevatten. Eierschalen staan hier vooralsnog niet in opgenomen. Met de alternatieve UV filter die Plinius Labs heeft ontwikkeld op basis van plantaardige ingrediënten kan in combinatie met de geoptimaliseerde minerale filter van EGGXPERT een krachtige UV-bescherming ontwikkeld worden.”

GreenShield zonnecrème

Impact door natuurlijke chemie

Yves Boonen, oprichter Plinius Labs: “De expertise van Plinius Labs op het vlak van natuurlijke chemie helpt o.a. de persoonlijke verzorgingsindustrie een antwoord te bieden op de grote ESG (Environmental, Social and Governance) uitdagingen. Dit project past mooi in de missie van Plinius Labs om niet-duurzame componenten in hoogwaardige toepassingen te vervangen door groene drop-ins en substituten. Door onze twee technologieën samen te brengen, kan een zonnebrandformule ontstaan die voldoet aan de regelgeving, de huid optimaal beschermt tegen UV-straling, het mariene milieu vrijwaart én de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen voor cosmetische ingrediënten vermindert.”

Alleen al in Nederland, worden er dagelijks 30 miljoen eieren verwerkt in de voedingsindustrie en 181 ton eierschalen belanden uiteindelijk op stortplaatsen. Eierschalen genoeg dus om te hergebruiken en om te zetten in waardevolle grondstoffen voor consumptiegoederen.

Subsidie

  • Plinius Labs (Oost-Vlaanderen): 124.999,00 euro EFRO steun
  • EGGXPERT (NL Limburg): 124.988,50 euro EFRO steun
  • Thema: duurzaam ondernemen

Deel deze pagina