Olga de otter viert wereldotterdag met een wandeling in Donkmeer (Berlare)

Woensdag 28 mei vieren we wereldotterdag om aandacht te vestigen op de bescherming van otters wereldwijd. Dit jaar nodigt Olga de otter je uit om met haar familie te vieren in het Donkmeer in Berlare. De Europese otter is één van 13 otter-soorten en is bezig aan een stille terugkeer in Vlaanderen. De partners van het Interregproject Otter over de grens willen deze terugkeer een handje helpen door wegen te ontsnipperen en natte natuur te creëren.

Otter over de grens | 26/05/2025

Otter in Berlare Joris Everaert

Doe de otterwandeling in het Donkmeer vanaf woensdag 28 mei

Op wereldotterdag nodigt Olga je uit om op otterwandeling te gaan in Donkmeer. Met de Erfgoedapp krijg je uitleg over de geschiedenis van haar familie van de middeleeuwen tot nu. Deze wandeling werd uitgewerkt door enkele geschiedenisstudenten van de Universiteit Gent tijdens hun projectweek. Met onderzoek naar de gedeelde geschiedenis van natuur en mens leverden deze historici een bijdrage aan de hedendaagse vraagstukken rond biodiversiteit. “Het was een uitdaging om op één week tijd de familiegeschiedenis van Olga te onderzoeken maar dankzij Verleden Week en deze otterwandeling heb ik wel ontdekt dat ik meer rond publieksgeschiedenis wil werken” zegt Victoria Boone masterstudente geschiedenis van de UGent. “Met dit project vloeien wetenschap, natuur en recreatie mooi samen aan het Donkmeer”, aldus Berlaars schepen van milieu Marc Van Driessche. “Het is een uitgelezen kans om mensen op een laagdrempelige manier te verbinden met het unieke ecosysteem van onze streek én met de terugkeer van de otter.”

Het Donkmeer, een leefgebied voor otter

Het Donkmeer is één van de vele waterpartijen in een oude Scheldemeander. Naast recreatie speelt natuur er de hoofdrol en vzw Durme werkt er samen met de gemeente Berlare en andere actoren aan natuurherstel. Bijzondere vogelsoorten als woudaap en zwarte wouw vinden hier een thuis, maar bijzonder fier zijn ze op de otter die zich hier regelmatig op wildcamerabeelden laat zien. “Het Donkmeer behoort dus samen met enkele gebieden in de Durme- en Scheldevallei tot het leefgebied van een otter. Ook de komende jaren gaan we hier volop inzetten op natuurherstel zodat otters en andere soorten het naar hun zin hebben” aldus Michaël Crapoen van VZW Durme.

Bezoek de informatieve totems

Het Interregproject Otter over de grens zet zich in om de terugkeer van de otter in het Zuiden van Nederland en in Vlaanderen te bevorderen. Je kan meer over de otter en het project leren dankzij de informatieve totems die tot 12 juni te bezoeken zijn in het bezoekerscentrum aan het Donkmeer. Deze totems zijn een toevoeging aan de Olga de otter expo met extra informatie over de otters in Nederland en enkele bijzondere acties van het interregproject. De totems zullen nog op verschillende evenementen in Vlaanderen en Nederland te zien zijn. De otterexpo kan je ook nog altijd gratis ontlenen! “Een belangrijk onderdeel van het interregproject is het delen van kennis. Niet enkel tussen de Nederlandse en Vlaamse projectpartners maar ook met een breed publiek. Met deze totems proberen we jong en oud te laten kennismaken met de otter en hen warm te maken om ook acties te ondernemen” Michiel Stas, Projectcoördinator Interreg Otter over de grens, van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Meer info


Contactpersoon:

Deel deze pagina