Opnieuw otter in Blaasveldbroek
De otter lijkt het naar zijn zin te hebben in Willebroek. In oktober werd er al eentje opgemerkt en ook nu weer dook een exemplaar op bij het controleren van de beelden van wildcamera’s die WWF mee financierde. Dit keer in een ander, naburig natuurgebied. ‘Het toont aan dat onze inspanningen op het terrein lonen’, reageert Céline De Caluwé, biologe van WWF.
Otter over de grens | 06/05/2025
Otters alle kansen geven
Dat de otter zich opnieuw laat zien in de regio Willebroek is opvallend, want in Vlaanderen is het dier nog steeds erg zeldzaam. Verschillende partners, waaronder WWF, Agentschap voor Natuur en Bos en de Provincie Antwerpen, doen er dan ook alles aan om de aanwezige otters zoveel mogelijk overlevingskansen te bieden. Zo werd op 20 november een faunapassage ingehuldigd in Willebroek. In de buurt van natuurgebied Broek De Naeyer kan de otter er sindsdien veilig de rijbaan oversteken. Dat natuurgebied ligt naast het Blaasveldbroek, waar de nieuwe beelden gemaakt werden. Mogelijk heeft de otter dus al gebruikgemaakt van de passage.
Ree en bever
In Nederland, waar veel meer otters leven dan in België, sterft 25 procent van de otters in het verkeer. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, moeten we volop inzetten op een goede verbinding tussen natuurgebieden. Zo kan de otter zich gemakkelijker en veiliger verplaatsen, zowel naar als in ons land.
Naast de aankoop van wildcamera’s om het resultaat van onze inspanningen te meten, financiert WWF in de bredere regio het Regionaal Landschap Rivierenland en het Regionaal Landschap Schelde-Durme om op het terrein te werken aan betere habitat voor de otter. Dat gaat dan over natte natuur reëren via afgraving (leefgebied herstellen) en over ontsnipperen van natuur (gebieden met elkaar verbinden).
Kwaliteitsvolle en beter met elkaar verbonden leefgebieden zijn bovendien niet enkel goed voor de otter, maar ook voor andere soorten. Bij het controleren van de beelden in het Blaasveldbroek zien we ook bv. steenmarter, vos, ree en bever.
324 kilogram zwerfvuil
Om het leefgebied van de otter zo geschikt en proper mogelijk te maken, organiseerden WWF, Provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos de afgelopen maanden ook een scholenwedstrijd in Vlaanderen. Leerlingen trokken de natuur in om afval te verzamelen langs de waterkant.
Het resultaat van die scholenwedstrijd werd vorige maand bekendgemaakt op de Huveneersschool in Hingene (Bornem), een van de laureaten, op een boogscheut van Willebroek. In totaal werd via de scholenwedstrijd 324 kilogram afval uit de natuur gehaald door de leerlingen.
Al deze inspanningen voor de otter passen in het Interregproject Otter over de grens, een samenwerking tussen verschillende partnerorganisaties in België en Nederland.