S(t)imuLEREN in de zorg
Op 14 oktober vond in het Summa College in Eindhoven de StimulanZ inspiratiedag plaats. Een dag gevuld met presentaties over het project dat zich focust op het klaarstomen van (toekomstige) zorgverleners via simulatieomgevingen.
Interreg | 08/11/2024
Doeltreffender zorgonderwijs
“Het onderwijs doeltreffender maken, dat is het doel” drukt Meas van Landschot, wethouder bij de provincie Eindhoven, zich uit over het project. Daarnaast benadrukt Scarlett Deurinck, Directeur bij GKS (Gouverneur Kinsbergencentrum) en partner van het Interreg project, hoe belangrijk de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen is: “samen bouwen we aan kwalitatieve scholing en goede samenwerking zodat de studenten niet opnieuw moet beginnen wanneer ze over de grens willen werken”. Deurinck legt uit welke doelstellingen het project zoal heeft tijdens de driejarige looptijd van het project; Marktonderzoek naar de bestaande simulatieomgevingen binnen de zorg en het onderwijs, een lerend netwerk opstellen om de potentie van het project in kaart te brengen, Simulatieomgevingen creëren, implementeren en testen. StimulanZ wil door middel van deze inspiratie dag aan de aanwezige partners, studenten en geïnteresseerde laten zien hoever ze tot nu toe zijn in dit proces en inspireren wat er allemaal nog kan worden gerealiseerd.
Warme technologie
Na Scarlett was het de beurt aan Rens Brankaert, lector aan de Fontys Universiteit en Industrial design departement Technisch universiteit Eindhoven. Brankaert startte zijn presentatie met de video Uninvited Geust (2015) van SuperFlux.
De video laat duidelijk zien hoe belangrijk het is om als eerste stap goed onderzoek te doen naar de noden van de doelgroep voordat er iets ontwikkeld wordt. Brankaert laat verschillende voorbeelden zien waarbij hij focust op innovatie die weggaat van de technologie. Zo vertelt hij dat mensen die nachtdienst doen op de dementieafdeling soms zelf nachtkleding dragen zodat de patiënt geen klinische verpleegkundige ziet en stress krijgt, maar de rust vindt en gaat slapen. Zulke kleine dingen zijn eveneens innovatie, maar zonder technologische achtergrond.
Brankaert noemt dit Warme Technologie. Warme technologie focust zich op o.a. sociale en emotionele behoeftes, gebruiksvriendelijkheden de sensorische rijkheid van de mens. Een tastbaar voorbeeld is een innovatie die Brankaert zelf ontwikkelde: Homing Compass. Dit kompas geeft de weg naar huis aan door middel van een rode pijl zodat een patiënt met dementie makkelijker de weg terug kan vinden. Bij dit specifieke ontwerp is het belangrijk om de technologie eenvoudig te houden, wat een lage leercurve vraagt van de gebruiker. De fysieke pijl draagt ook bij aan de gebruiksvriendelijkheid: door duidelijk zichtbaar te zijn en niet op een scherm te worden getoond. De look en feel van het ontwerp lijkt op een kompas dankzij het gebruik van bekende materialen zoals hout en metaal.
“Laten we leven toevoegen aan de jaren, in plaatst van alleen jaren aan het leven” Rens Brankaert
Simulatieleren
Na Rens Brankaerts interessante presentatie over ontwerpen voor de zorg was het woord aan Eveline Crevits, verpleegkundige en lector aan hogeschool VIVES in Roeselare. Zij duikt dieper in op het waarom van dit project. Simulatieleren is een manier van leren waarbij studenten en zorgpersoneel in een veilige omgeving, met of zonder technologie, echte praktijksituaties naspelen om zo vaardigheden te oefenen. “Soms komt een student tijdens een stage in een acute situatie terecht en wordt de student aan de zijlijn geplaatst omdat er op dat moment niet de mogelijkheid is om fouten te maken.” aldus Crevits over het belang van dit specifieke type training. Simulatietraining versterkt de communicatieve en technische vaardigheden van de student, het voedt het probleemoplossend vermogen en laat de student beter samenwerken. Ook leren de studenten beter patiëntgericht werken en leren ze met stress om gaan in een acute situatie.
Simulatieleren gebeurt niet alleen via hightech snufjes maar ook door middel van Living Labs. Zo heeft het Summa college in de school een echte apotheek waar de studenten werken en connectie leren maken met echte patiënten. De student biedt zorg en/of ondersteuning aan, de docent begeleidt en waarborgt samen met de student de kwaliteit.
Inspiratie markt
De dag word afgesloten met een inspiratiemarkt. Waar onder andere Mathijs Driessen, (Summa College) en Pieter Gorkom (Fontys) hun nieuwste innovatieprojecten rondom XR toonden. XR is VR en AR samengebracht: je kijkt door een VR bril en ziet de echte werkelijkheid om je heen, maar er wordt een laag toegevoegd door de bril. Zo ligt er bijvoorbeeld een echte patiënt voor je, die beweegt, ademhaalt en verschillende acute aanvallen kan vertonen.
Een succesvolle dag met maar liefst 100 geïnteresseerden die het StimulanZ project van dichterbij konden ontdekken!
Ontdek hier de andere kramen van de inspiratie markt.
VIVES Hogeschool
VIVES Hogeschool-Inspiratiemarkt
RTC Antwerpen
RTC-Inspiratiemarkt
AP Hogeschool
Gouverneur Kinsbergencentrum (Provincie Antwerpen)
GKC-Inspiratiemarkt
Algemeen Stedelijk Onderwijs
AGSO-Inspiratiemarkt
Summa college
Summa college-Inspiratiemarkt
Universiteit Antwerpen