Transverse project ontwikkelingen

Het Transverse project richt zich op de ontwikkeling van een toegankelijke infrastructuur voor de integratie van lichtbronnen in halfgeleiderfotonica-oplossingen. Door unieke expertise uit Nederland (III-V materialen) en Vlaanderen (siliciumfotonica en micro-transferprinttechnologie) te combineren, wordt een pilootlijn opgezet. Deze pilootlijn maakt het mogelijk om III-V halfgeleidermaterialen te integreren op silicium wafers, geschikt voor zowel prototyping als grootschalige productie.

LIGHTUP | 20/01/2025

Thumbnail

Industrie-relevante demonstratoren

Naast het opzetten van de pilotline worden zes industrie-relevante demonstratoren ontwikkeld voor toepassingen zoals luchtkwaliteitscontrole, gepersonaliseerde geneeskunde en energiezuinige datacenters. Deze demonstratoren ondersteunen bedrijven en kennisinstellingen bij het gebruik van de pilootlijn en bevorderen innovatie in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Het project legt daarmee de basis voor een duurzame samenwerking en verdere ontwikkeling binnen de geïntegreerde fotonica-industrie in Europa.

In 2024 is het project veelvuldig gepresenteerd tijdens toonaangevende beurzen en coferenties. Hieronder een terugblik.

Interreg Chip innovation forum

Taiwan-Europe Chip Innovation Forum

Tijdens het Taiwan-Europe Chip Innovation Forum in Praag (29 tot 31 Oktober 2024) gaf prof. Gunther Roelkens (IMEC-UGent) een presentatie over micro-transferprinttechnologie en de ontwikkeling van de Transverse-pilootlijn ontwikkeld binnen Lightup. Deze pilootlijn, ontwikkeld in samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse partners, faciliteert de integratie van III-V halfgeleidermaterialen op siliciumwafers en biedt een schaalbare oplossing voor lichtbronintegratie in halfgeleiderfotonica.

Het forum, georganiseerd door TSRI, imec en EUROPRACTICE, vormde een platform voor experts uit Taiwan en Europa om samenwerkingsmodellen en innovaties in IC-ontwerp te bespreken. De bijdrage van prof. Roelkens benadrukte het belang van internationale samenwerking voor het oplossen van technische uitdagingen en het bevorderen van vooruitgang in de halfgeleiderindustrie.

Banner met tekst: Micro-Transfer Printing

Optica Integrated Photonics Technical Group

Op 12 juni 2024 gaf prof. Gunther Roelkens (IMEC-UGent) een webinar voor de Optica Integrated Photonics Technical Group. Hij besprak hoe micro-transferprinttechnologie wordt ingezet voor de integratie van opto-elektronische componenten op silicium-gebaseerde fotonica geïntegreerde circuits, een kerntechnologie binnen LIGHTUP.

Met ongeveer 100 deelnemers bood het webinar een toegankelijke introductie tot deze innovatieve aanpak, die nieuwe mogelijkheden biedt voor lichtbronintegratie en schaalbare productie. De presentatie kan online worden teruggekeken.

SPIE Photonex

SPIE Photonex 2024

Op SPIE Photonex 2024 werd de micro-transferprinttechnologie gepresenteerd, met nadruk op de integratie van III-V halfgeleiders en lithiumniobaat op silicium fotonica-geïntegreerde circuits, de kerntechnologie binnen LIGHTUP. Het evenement, dat een belangrijke rol speelt in de fotonica-industrie, bood een waardevol platform voor het delen van de laatste innovaties en toepassingen van deze technologie.

Deel deze pagina

Artikel
 - 02/05/2025
IMG 8995
CAMBIUM: boslandbouw integraal
Verdiep je expertise als landbouwadviseur: volg onze opleiding agroforestry!
Agroforestry wint aan belang als duurzame landbouwpraktijk. Ben je een professionele adviesverlener in de land- en tuinbouw en wil je jouw expertise uitbreiden met agroforestry? Schrijf je dan in voor 18 mei in voor onze 7-delige trainingsreeks agroforestry voor adviseurs! Wat mag je verwachten? Na het doorlopen van deze training beschik je over een goede basiskennis van agroforestry en ben je in staat om landbouwers op een gepaste manier te begeleiden bij het verkennen, opstarten en onderhouden van hun eigen agroforestry systeem. Als kersvers boslandbouwadviseur sla je hierbij waar nodig de brug tussen landbouwer en experten. Zes volledige trainingssdagen en 1 online trainingssessie gebaseerd op een combinatie van theoretische agroforestry kennis en praktijkervaring. Ervaren binnen- en buitenlandse experten met heel wat bomen op de teller maken je wegwijs in de talrijke mogelijkheden en vormen van agroforestry in de Vlaamse landbouw, de diverse praktische uitdagingen die landbouwers ervaren, het al even uitdagend wetgevend kader en de veelheid aan kennisbronnen en tools die ter beschikking staan.Tijdens inspirerende terreinbezoeken aan diverse agroforestrysystemen krijg je praktische tips en ervaring uit eerste hand aangereikt.Een praktijkgericht leertraject: je krijgt de mogelijkheid om een eigen agroforestryproject uit te werken dat wordt afgetoetst met experts en collega-deelnemers uit Vlaanderen en Nederland.Na het doorlopen van de volledige training ontvang je een officieel bewijs van deelname, aangeboden door het Consortium Agroforestry Vlaanderen. Bekijk het gedetailleerde programma. Praktisch Deze trainingsreeks is voor professionele adviesverleners in de land- en tuinbouw die hun kennis over agroforestry willen verdiepen en praktijkgericht leren toepassen. De volledige trainingsreeks bestaat uit 5 fysieke trainingsdagen verspreid over Vlaanderen, 1 online trainingsdag en 1 grensoverschrijdende trainingsdag met Nederlandse experten en adviseurs.Trainingsdagen bestaan telkens uit een theoretisch gedeelte en een terreinbezoek naar een agroforestry- of voedselbosperceelPlaatsen zijn beperkt: max 15 deelnemersInschrijven verplicht Locatie en data De trainingen vinden plaats op verschillende inspirerende agroforestrylocaties in Vlaanderen en Nederland gedurende de periode september 2025 – juni 2026. De exacte data vind je in het gedetailleerd programma terug. 5 trainingssdagen in Vlaanderen1 grensoverschrijdende trainingsdag in Nederland (grensgebied Vlaanderen)1 online trainingDagindeling: 9u30 – 16u30 Kostprijs en inschrijven Het inschrijvingsgeld voor deze 7-delige trainingsreeks bedraagt 250 euro. De trainingen zelf vinden plaats vanaf september 2025 – juni 2026. Inschrijven verplicht en kan tot en met zondag 18 mei. Je schrijft in voor de volledige trainingsreeks, enkel inschrijven voor bepaalde trainingsdag(en) kan niet.