Vlot roterende satellieten

Dalende lanceerkosten, nieuwe technologieën en de honger naar meer data zorgden de voorbije jaren voor een enorme toename aan satellieten in ons ruimtestelsel. Het Vlaamse Veoware en Nederlandse Spherical Systems werken via een CrossRoads-project samen om satellieten efficiënter en energiezuiniger te maken.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 15/10/2024

ASD µ CMG lang

Kleiner maar gevoeliger

Satellieten worden steeds compacter met meer functionaliteiten, maar door de stralingsomgeving en temperatuurschommelingen, zijn ze vaak ook gevoelig voor storingen. Bovendien produceren kleinere elektronica warmte in kleinere ruimtes wat leidt tot hogere interne temperaturen. Nog een uitdaging is de afhankelijkheid van niet-Europese bedrijven voor het gebruik van microchips die geschikt zijn voor gebruik in de ruimte. Die vormen de kern van satellieten en maken energiebeheer, wendbaarheid, gegevensverwerking en communicatie mogelijk.

Kleiner én efficiënter

Spherical Systems is een Nederlands bedrijf dat halfgeleiders ontwerpt en deze gebruikt om elektronische subsystemen voor de ruimtevaart te bouwen. Met behulp van innovatieve ontwerptools en -processen (‘Agile Semiconductor Design’) verlagen ze de kosten van chipontwerp. Het Vlaamse Veoware ontwerpt, ontwikkelt en commercialiseert technologieën voor bewegingsbesturing (gyroscopen) die de manoeuvreerbaarheid van kleine satellieten van 50 kg tot 300 kg optimaliseert. Hun ‘micro–Control Moment Gyroscope’ (μCMG) willen ze met de expertise van Spherical Systems naar een hoger niveau tillen.

Bastiaan Bom, Spherical Systems: “Het doel is om in dit CrossRoads-project met onze ‘Agile Semiconductor Engine’ een microchip te ontwerpen voor de gyroscoop van Veoware. We willen niet alleen het besturingspaneel verkleinen, maar ook het warmteverlies beperken en de afhankelijkheid van de niet-Europese markt voor componenten verminderen.”

Impact

Julien Tallineau, Veoware: “Dit project levert een sterke bijdrage aan Industrie 4.0 door de integratie van geavanceerde softwaremethodologieën, open-source samenwerking en geautomatiseerde, datagedreven ontwerpprocessen bij de productie van halfgeleiders. Daarnaast dragen we bij aan een duurzame toekomst. Door de betrouwbaarheid en productiviteit van satellieten te verhogen, verminderen we het risico op ruimte-afval. Satellieten spelen ook een cruciale rol bij het monitoren van het milieu. Ze houden veranderingen bij in zaken als ontbossing, lucht- en waterkwaliteit en de uitstoot van broeikasgassen. Deze data zijn zeer nuttig voor beleidsmakers.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 249.347,28 EFRO steun
  • Projectpartners: Spherical Systems en Veoware
  • Provincies: Zuid-Holland en Vlaams-Brabant
  • Thema: industrie 4.0

Deel deze pagina