CrossRoads Vlaanderen-Nederland
A smarter Europe
Het netwerk van kleine en middelgrote ondernemers stopt jammer genoeg nog te vaak aan de grens. Als een ondernemer wil innoveren en op zoek gaat naar complementaire partners, worden kansen over de grens vaak gemist. Met CrossRoads willen Interreg Vlaanderen-Nederland, Vlaio Team Bedrijfstrajecten, Economische Impuls Zeeland, REWIN, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, LIOF en Innovation Quarter het bestaande potentieel in de grensregio een flinke duw in de rug geven door kmo’s en MKB’s te ondersteunen in de zoektocht naar de perfecte partner van over de grens en hun gezamenlijke innovaties te subsidiëren.Â
Interview
- 13/03/2025

Een warm welkom voor ouderen
Verhuizen naar een woonzorgvoorziening is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van ouderen en hun families. Het is niet alleen een emotioneel belangrijke stap maar het vraagt ook veel administratieve voorbereiding en uitwisseling van gegevens. Met steun van CrossRoads Vlaanderen-Nederland werken Cubigo en Datacation aan een geïntegreerde oplossing om deze overgang soepeler en menselijker te organiseren met meer betrokkenheid vanuit de zorgvrager zelf.
Artikel
- 01/03/2025

Vierde oproep CrossRoads Vlaanderen-Nederland staat open
Vandaag, 1 maart opent de vierde oproep van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. Kleine en middelgrote bedrijven die over de grens samenwerken en innoveren rond maatschappelijke uitdagingen kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 250.000 euro per project. De uiterste indieningsdatum is vrijdag 25 april 2025 (15.00 uur).
Artikel
- 14/01/2025

3,6 miljoen euro voor innovatieve bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland
Tussen 26 augustus en 4 oktober 2024 konden vooruitstrevende kmo’s en mkb’s voor de derde keer een aanvraag indienen binnen de subsidieregeling van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. Zestien projecten zijn geselecteerd en ontvangen samen zo’n 3,6 miljoen euro subsidie. Vanaf 1 maart 2025 kunnen bedrijven opnieuw een aanvraag indienen.
Artikel
- 15/10/2024

Vlot roterende satellieten
Dalende lanceerkosten, nieuwe technologieën en de honger naar meer data zorgden de voorbije jaren voor een enorme toename aan satellieten in ons ruimtestelsel. Het Vlaamse Veoware en Nederlandse Spherical Systems werken via een CrossRoads-project samen om satellieten efficiënter en energiezuiniger te maken.
Artikel
- 08/10/2024

Virtuele leeromgeving voor verpleegkundigen
Hoe leer je de gepaste pediatrische zorg te verlenen zonder de betrokkenheid van echte patiënten? Virtual Reality en Mixed Reality (samen ‘XR’) bieden hier een oplossing. Met hun ervaring in de gezondheidszorg én in VR-toepassingen, ontwikkelen het Vlaamse OneBonsai en Nederlandse SyncVR via een CrossRoads-project een opleidingspakket dat realistische situaties als geen ander benadert.
Artikel
- 01/10/2024

De 6 beoordelingscriteria van CrossRoads Vlaanderen-Nederland
Is jouw projectaanvraag volledig en voldoet het aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden? Dan is de volgende stap de inhoudelijke beoordeling door de raad van advies. Waar let deze jury op? Er zijn zes criteria die gescoord worden. De projecten met de hoogste scores komen als eerste in aanmerking voor subsidie, tot het budget is uitgeput.
Artikel
- 01/10/2024

Mierenzuur voor duurzame energieopslag
Een van de grote uitdagingen rond hernieuwbare energie is het veilig, efficiënt en langdurig opslaan ervan. Het Vlaamse Oxylum en Nederlandse DENS zien mierenzuur als een beloftevolle molecule voor duurzame energieopslag. De twee bedrijven brengen in een CrossRoads-project hun bestaande technologieën samen om het potentieel naar een hoger niveau te tillen.
Artikel
- 24/09/2024

Slim en spelenderwijs revalideren
Iedereen die ooit al eens oefeningen van een fysiotherapeut kreeg voorgeschreven, weet dat het niet evident is om deze thuis consistent te blijven uitvoeren én op dezelfde manier zoals ze door de specialist werden uitgelegd. Het Nederlandse Embedded Fitness en Vlaamse Gymna International schakelen in hun CrossRoads-project gamification in om de therapietrouw te verbeteren en de gezondheidszorg betaalbaar houden.
Artikel
- 19/09/2024

Beschermingsmasker tegen vermoeidheid
Vermoeidheid en de daarmee gepaard gaande psychomotorische en mentale toestand van werknemers is een van de belangrijkste factoren die bijdragen tot ongevallen op het werk. Het Nederlandse Suzaleja (AirBliss+) en Vlaamse Sentigrate bouwen via een CrossRoads-project aan een oplossing en ontwikkelen een ademhalingsmasker dat niet alleen beschermt tegen gevaarlijke luchtdeeltjes maar ook vroegtijdige waarschuwingssignalen uitstuurt bij vermoeidheid.