
Fibre Save
Van verloren papier- en kartonvezels naar duurzame biogebaseerde plastics
Over ons
De grensregio Vlaanderen – Nederland speelt een echte voortrekkersrol in de biogebaseerde economie en groene chemie. Het project Fibre Save wil deze rol verder versterken, door papier- en kartonafval via innovatieve fermentatieprocessen op te waarderen tot PHB, een biogebaseerd plastic. Binnen het professioneel netwerk van Fibre Save zal de gespecialiseerde expertise van de partners toepassingen uittesten in prototypes en producten voor meerdere sectoren en op basis van verschillende technieken.
Wist je dat…
- in Vlaanderen en Nederland jaarlijks meer dan 1 miljoen ton afval verbrand wordt? Ook al zetten de European Green Deal en nationale beleidsplannen zwaar in op afvalreductie en een duurzamer gebruik van grondstoffen…
- de vraag naar fossielvrije plastics groeit?
- de vervuiling door microplastics een ernstige bedreiging vormt voor het milieu?
- innovatieve technologieën voor de productie van nieuwe plastics vaak niet verder komen dan laboratoriumschaal? Terwijl er nood is aan verdere demonstratie, opschaling en validatie om tot een marktdoorbraak te leiden.
Fibre Save biedt een antwoord!
- Fibre Save wil laagwaardige vezelstromen uit papier- en kartonafval herwaarderen tot hoogwaardige, biogebaseerde plastics.
- Het project wil aantonen dat de productie van PHB technisch, economisch en ecologisch haalbaar is voor toepassingen in meerdere sectoren.
- Fibre Save ondersteunt zo de ontwikkeling van een innovatieve, grensoverschrijdende waardeketen.
- Fibre Save draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie met minder CO₂-uitstoot, fossielvrije materialen en meer hoogwaardig hergebruik.
Met dank aan een ketenaanpak en een multidisciplinair projectteam.
- Afval als grondstof: Renewi en VPK Paper leveren verschillende types papier- en kartonafval als inputstroom.
- Fermentatie tot plastics en opschaling: bij de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) zetten micro-organismen het versuikerde afvalproduct om in PHB, inclusief een aantal varianten ervan. Hierbij worden labotechnologieën opgeschaald naar semi-industriële processen.
- Toepassing en validatie: MNEXT ontwikkelt en test diverse PHB-prototypes via verschillende productiemethodes en voor toepassingen in diverse sectoren. UGent onderzoekt bijkomend het potentieel van PHB voor biomedische toepassingen als ‘proof of concept’.
- Markt- en milieuonderzoek: POM Oost-Vlaanderen analyseert de economische haalbaarheid van de keten. Een LCA-hotspotanalyse evalueert de ecologische impact.
- Communicatie & stakeholderbetrokkenheid: Pack4Food gaat in dialoog met bedrijven. Door een brede communicatie en events worden bedrijven uit de hele waardeketen en andere doelgroepen actief betrokken.
Volg Fibre Save op de voet via LinkedIn.