Terug naar overzicht
Nieuws

Gluren bij de buren: Interreg 2 Zeeën

Het zesde Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieprogramma ging ondertussen van start en daarmee wordt een belangrijke stimulans gegeven voor verdere Vlaams-Nederlandse samenwerking. Maar we zijn niet het enige Interregprogramma in Europa! De Europese Unie creëerde Interreg om grensproblemen aan te pakken en grensoverstijgende samenwerking binnen Europa te bevorderen.

Interreg | 21/03/2023

Interreg 2 zeeen

Interreg 2 Zeeën

Elk grensgebied binnen de EU heeft zijn eigen Interreg-programma. Interreg reporter Klara reisde virtueel door Europa en onderwierp enkele zusterprogramma's aan enkele vragen. Ditmaal komt Interreg 2 Zeeën aan bod.

Wat is jullie programmagebied?

Roxana Balan (junior communicatiemedewerker): Het programmagebied strekt zich uit over de kustregio’s langs de zuidelijke Noordzee en Het Kanaal. Het is dus een maritiem grensoverschrijdend programma. Vier lidstaten zijn in het programma betrokken: Engeland, Frankrijk, Nederland en België. De totale oppervlakte bedraagt 88.000 vierkante kilometer en daarmee behoort het tot één van de grootste Interreg-programma’s in Euro

Waarop focust jullie programma: zijn er nieuwe aandachtspunten en voor welke uitdagingen staan jullie de komende jaren?

De algemene doelstelling is het ontwikkelen van een innovatief, kennis- en onderzoeksgebaseerd, duurzaam en inclusief 2 Zeeën-gebied, waar natuurlijke hulpbronnen worden beschermd en de groene economie wordt bevorderd. Om dit te realiseren kunnen projecten die een directe bijdrage leveren aan één van de Specifieke Doelstellingen tot 60% van hun totale budget medegefinancierd worden. Er zijn 7 specifieke doelstellingen: randvoorwaarden voor innovatie, technologische innovatie, sociale innovatie, koolstofarme technologieën, aanpassing aan klimaatverandering, efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen en materialen en circulaire economie. Aan het einde van programmaperiode 2014-2020 doet ons Interreg-programma definitief de boeken toe, dus nieuwe aandachtspunten zijn er niet.

Wat is de impact van Interreg in jullie regio?

We geloven dat Interreg 2 Zeeën al heel wat bereikt heeft en we zijn bezig met kapitalisatiemissies, maar het is nog vrij vroeg om informatie te geven over de impact van het programma in onze regio, omdat de evaluatie nog gaande is.

Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.

Video preview

Zijn er bepaalde realisaties waar je echt trots op bent?

Ons jaarevenement van 2022, ‘Reaching new heights, together’, was een echt hoogtepunt. Het duurde twee dagen en vond plaats in Den Haag. Daar hebben we de prestaties van Interreg 2 Zeeën in de verf gezet.

Kan je ons nog een leuk weetje toevertrouwen?

Ons team staat altijd klaar om met veel optimisme een uitdaging aan te gaan. Als bewijs daarvan hebben we volgend filmpje gemaakt, over hoe we de lockdown maatregelen tijdens de coronapandemie overwonnen.

Nuttige Links

Interreg 2 Zeeën

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!