Gietspecialist in een kastje
INNOVATIEPROJECT
De communicatie tussen designers en gietspecialisten verbeteren: een project waar CrossRoads2 maar al te graag zijn schouders onder zet. Drie partners ontwikkelden samen een tool die gietwerkdesigners een beter zicht geven op de gietbaarheid van hun ontwerpen. Een ultrasnel, accuraat en erg gebruiksvriendelijk rekenprogramma brengt de kennis van gieters tot bij de tekenaars.
Van putdeksel tot scheepsschroef: veel metalen voorwerpen worden in een gieterij vervaardigd. Het ontwerp gebeurt door een constructeur en het gietproces staat onder leiding van een gietspecialist. Maar de communicatie tussen de twee loopt niet altijd van een leien dakje. Constructeurs hebben immers weinig kennis van het maakproces waardoor er defecten kunnen optreden tijdens het gietproces. Gietspecialisten zijn daarentegen terughoudend om hun vakkennis gratis prijs te geven zolang de order nog niet bevestigd is. Er ontstaat vaak een commercieel spanningsveld.
Simulatiesoftware kan die kloof overbruggen, maar de bestaande pakketten zijn erg duur. Bovendien vergen ze een specifieke opleiding. Een investering waar niet elke werkgever warm voor loopt.
Transparantie
Het Nederlandse gietadvies- en expertbureau Lautus Castings BV heeft hier een laagdrempelige oplossing voor gevonden. In een CrossRoads2-innovatieproject ontwikkelde Lautus Castings met zijn Vlaamse partners een tool die de gietbaarheid van gietwerk in de ontwerpfase kan testen. Het product bestaat uit een doosje ter grootte van een creditcard. Daarin zit een minicomputer met software waar de constructeur alleen maar zijn CAD-model, het type gietlegering, het vormmateriaal en de mesh-grootte moet ingeven. Vervolgens wordt in tien tot dertig minuten een complete stollingssimulatie berekend. De resultaten worden direct weergegeven in een rapportje met duidelijke afbeeldingen van de temperaturen, de vloeibare zones en de ‘hotspots’ waar gietgallen (slinkholtes) optreden. Dankzij dat rapport kan de constructeur zijn ontwerp zo aanpassen dat het product kwalitatief beter en met minder uitval geproduceerd wordt.
De gietbaarheidstester levert de proceskennis en -data in onder meer het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Chinees en Italiaans. Dat bevordert de rechtstreekse communicatie tussen constructeur en gietspecialist, die het rapport ontvangt in een taal die hij machtig is.
Versmelting van expertises
De gietbaarheidstester vloeit voort uit een Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen drie partners: Lautus Castings BV, de Vlaamse semi-ambachtelijke gieterij DSPC NV en de Vlaamse softwareontwikkelaar Benezet. De software, die Benezet ontwikkelde, is getest door DSPC en andere bedrijven die gietwerk leveren. De kinderziektes zijn eruit: de LCC gietbaarheidstester is vandaag commercieel verkrijgbaar tegen een fractie van de prijs van een high-end simulatiepakket.
Meer info: www.lautuscastings.nl, www.dspc.be en www.benezet.be
Subsidiebedrag | € 13.493 |
---|---|
Provincies | Noord-Brabant, Oost-Vlaanderen |
Projectpartners | Lautus Castings B.V., DSPC NV |
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!