Levende implantaten kunnen op termijn levenskwaliteit verbeteren
INNOVATIEPROJECT
Kunnen we met stamcellen en biomaterialen implantaten maken die door het lichaam beter aanvaard worden dan de huidige implantaten? Het E2CM-project voert onderzoek naar celgebaseerde therapieën en krijgt daarvoor de steun van CrossRoads2.
E2CM kadert in het domein van de regeneratieve geneeskunde. Projectpartners ReGenesys, IME Technologies en Antleron onderzoeken of ze met cellen en biomaterialen een product kunnen creëren dat beter werkt dan een standaard implantaat. Biologische grondstoffen worden via electrospinning, 3D-printing en bioreactoren omgevormd tot een extracellulaire matrix gebaseerd ‘artificieel weefsel’. Op die manier wordt de eigen kracht van de cellen meegenomen in het product. Het einddoel zijn ‘levende implantaten’: die krachtiger zijn en door het lichaam beter worden aanvaard, waardoor patiënten sneller genezen en minder afstotingsverschijnselen vertonen. Dit moet voor een betere kwaliteit van leven zorgen.
Complementaire technologieën
De drie projectpartners zijn – elk op hun gebied – al langer bezig met regeneratieve geneeskunde en wisselden eerder al informatie uit. Binnen Crossroads2 brengen ze hun technologieën voor het eerst samen. Voor E2CM willen ze elkaars kennis complementair gebruiken: enerzijds de kennis over cellen en biomaterialen, anderzijds over verwerkingsprocessen zoals 3D-printing en electrospinning. Met de juiste combinaties hopen de partners iets unieks te realiseren. Op termijn kunnen deze artificieel geproduceerde weefsels mee zorgen voor een revolutie in de gezondheidszorg.
Nog niet voor morgen
De woorden ‘op termijn’ verdienen hier enige nadruk. Het bouwen van ‘vervangstukken’ op basis van stamcellen of andere biomaterialen is zeker nog niet voor morgen. Momenteel analyseren de partners wat werkt en wat niet, zodat ze de komende jaren steeds verder kunnen gaan op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. De subsidie van Crossroads2 brengt de samenwerking in een stroomversnelling, maar de weg van het labo naar de patiënt vraagt tijd. Op concrete toepassingen is het dus nog even wachten.
Meer info: www.regenesys.eu, www.imetechnologies.com en www.antleron.com
Subsidiebedrag | € 135.000 |
---|---|
Provincies | Vlaams-Brabant, Vlaams-Brabant, Noord-Brabant |
Projectpartners | Antleron BVBA, ReGenesys BVBA, IME Technologies BV |
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!