Smart glasses op maat van sectoren met explosiegevaar
INNOVATIEPROJECT
Een checklist afvinken zonder je werk te moeten onderbreken, vanop afstand meekijken door de bril van een medewerker ter plaatse … Smart glasses bieden heel wat interessante mogelijkheden. Het Vlaamse Iristick en het Nederlandse ImProvia en ontwerpen nu ook een smartbril op maat van bedrijven waar ontploffingsgevaar heerst.
Het potentieel van smart glasses in de industrie is enorm. Zo’n smartphone en bril ineen heeft dezelfde functionaliteiten als een smartphone – zoals een camera en een schermpje om op te kijken – maar omdat je met smart glasses op je neus je handen vrij hebt, biedt het toestel veel meer mogelijkheden. Ook de petrochemische en farmaceutische sector tonen interesse, maar veel bedrijven mogen zo’n bril niet gebruiken omdat hij niet voldoet aan de ATEX-standaard: een Europese richtlijn rond explosiegevaar bij gassen. Daarom werken twee partners nu aan een ATEX-compatibele smartbril. Ze krijgen daarvoor de steun van CrossRoads2.
Uitdaging
De Antwerpse start-up Iristick specialiseert zich in smart glasses voor industriële toepassingen. Om hun unieke model geschikt te maken voor bedrijven die aan de ATEX-standaard moeten voldoen, schakelen ze de expertise in van ImProvia uit Breda. De ingenieurs van ImProvia hebben al van verschillende mechanische toestellen een ATEX-compatibele versie ontworpen. Het project is voor beide partners een interessante uitdaging waarbij ze elkaar kunnen versterken.
Verbeterpunten identificeren
Op dit moment gaan de partners na op welke punten de Iristick-bril nog niet voldoet aan de ATEX-standaard en hoe ze dat zo elegant mogelijk kunnen oplossen. Zo zijn er strikte regels voor de spanningen die aanwezig mogen zijn in het toestel en moeten een aantal verbindingen herbekeken worden. De bril is bijvoorbeeld met een kabel verbonden met een batterij. Als je dat kabeltje loskoppelt, kan er een heel klein vonkje ontstaan, en dat is niet toegelaten. In een volgende fase staat het ontwerp van de bril op het programma. Met de steun van CrossRoads2 kunnen ze een extra werknemer aannemen waardoor ze de bril sneller kunnen ontwikkelen.
Meer info: iristick.com en improvia.nl
Subsidiebedrag | € 131.660 |
---|---|
Provincies | Antwerpen, Noord-Brabant |
Projectpartners | Iristick NV, ImProvia BV |
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!