Terug naar overzicht
Realisatie

Domein Roosendael

DEMIMORE 2 1

Domein Roosendael

Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver is een beschermd landschap met erin een aantal monumenten. Van de 12e tot de 18e eeuw was het een abdij, daarna een privaat buitenverblijf. De laatste decennia is het een jeugdverblijfcentrum, met ruimte voor opleidingssessies, vergaderingen, feesten, etc. De jongste restauratie dateert van 2011. De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan zowel energiezuinigheid als aan bewustwording op het terrein van regelgeving, technieken en aangescherpte normen.

Uitgangspunten en uitdagingen

Het patrimonium van Roosendael staat niet voor grote restauraties of onderhoudswerken. De vraag luidde: welke technieken kunnen ingezet worden bij monumenten die in een beschermde omgeving liggen en waarvoor geen grote ingrepen aan het monument en landschap nodig zijn? Het plaatsen van isolatie viel daardoor af. Op Domein Roosendael is uiteindelijk gekozen voor twee andere technieken.

Keuzes en resultaten

Gekozen is voor de plaatsing van twee brandstofcellen, een in het Landhuis en een in het Koetshuis. Elke brandstofcel heeft de grootte van een wasmachine. Het toestel produceert warmte (1/3) en elektriciteit (2/3). De brandstofcel produceert elektriciteit uit waterstof, wat een 100% hernieuwbare energiebron is. De geproduceerde warmte wordt opgeslagen of gebruikt via een buffervat van 200 liter voor verwarming en sanitair warm water. De waterstof wordt nu nog gehaald uit het kraken van aardgas, maar kan een volledig CO2 -neutraal proces worden. Met groengas of methaan is de uitstoot enkel nog waterdamp.

Verder is op het campingterrein een Smartflower geplaatst. De Smartflower is een bloemvormig ornament met pv-panelen. De pv-panelen volgen gedurende de loop van de dag de zon en staan steeds in de meest optimale positie om maximaal rendement te bekomen. De Smartflower dekt het energieverbruik van een gezin van vier personen (4.500 kWh/jaar).

Wat hebben we geleerd?

Er is nog overwogen om een pelletinstallatie te plaatsen. Uiteindelijk bleek het plaatsten van een silo een grote impact te hebben vanwege de plaats die zo’n silo inneemt in het landschap. Verder diende er een leidingennetwerk over het hele domein aangelegd te worden, wat veel graafwerken met zich mee zou brengen. Het moment om zo’n installatie te overwegen was ook niet opportuun aangezien Roosendael nog goed werkende recente hoogrendement gascondensatieketels had.

Het komt aan op het juiste momentum. Het introduceren en toepassen van technieken is het meest economisch en rendabel wanneer dat gebeurt als de nood of de vraag er is.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!