Terug naar overzicht
Realisatie

Nieuwe kansen ontdekken voor zorg-toerisme

Image00064

Projectidee

Het PIHL-project biedt Kloosterkwartier de kans om toerisme te verkennen als aanvulling op hun bestaande zorgactiviteiten. Voorheen was toerisme geen speerpunt, maar dit project fungeert als een katalysator om te ontdekken waar kansen en valkuilen liggen. Een belangrijke vraag is hoe de leefwereld van zorggebruikers en medewerkers gecombineerd kan worden met die van toeristen. Toerisme wordt hierbij niet als doel op zich gezien, maar als middel om het leven van bewoners en zorggebruikers te verrijken.

Toeristisch-recreatieve ontsluiting van het park
Binnen het PIHL-project wordt het centrale groene park, de voormalige kloostertuin, opengesteld voor toeristen en recreanten. Dit omvat de aanleg van ontmoetings- en rustplekken, toegankelijke wandelpaden, een onthaalpoort, en een informatiepunt. Kleine erfgoed- en natuurelementen worden opgewaardeerd, een historische beeldenroute wordt ontwikkeld, en er worden ontspanningsmogelijkheden gecreëerd. Zo wordt het park aantrekkelijk voor een breed scala aan bezoekers, die kunnen genieten van de serene omgeving.

Cultuurhistorische waarde en recreatie

Het Kloosterkwartier biedt met zijn rijke cultuurhistorische achtergrond een unieke kans voor toerisme en recreatie. De twee rijksmonumentale gebouwen, het centrale park met monumentale bomen, en de nabijheid van de Veghelse haven vormen waardevolle attracties. Toeristische toevoegingen zoals een beeldenroute, een labyrint, een museum in de monumentale kapel, en historische bebording versterken deze aantrekkingskracht. Deze initiatieven ondersteunen niet alleen toerisme, maar versterken ook de andere functies van het Kloosterkwartier door een complementair en verbindend verhaal te creëren.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!