Terug naar overzicht
Realisatie

Duurzame PV-Geveltechnologie

P Vopmaat

EnergyWall

Het installeren van zonnepanelen in stedelijke gebieden heeft als groot voordeel dat de duurzaam opgewekte elektriciteit lokaal wordt verbruikt, wat de belasting van het stroomnet vermindert. Door voortdurende efficiëntieverbeteringen en kostendalingen worden zonnepanelen steeds aantrekkelijker voor installatie op zowel daken als gevels.

Een belangrijk obstakel was het beperkte aanbod van kleuren en motieven voor architecten. Binnen het project PV opMaat hebben EigenEnergie, TGM en NBArchitecten een PV-gevel ontwikkeld met panelen in diverse kleuren en motieven. Deze panelen, die op het zuiden zijn geïnstalleerd op de outdoor testlocatie "SolarBEAT" en meer dan een jaar zijn gemonitord door SEAC, zijn uitgerust met dunne filmtechnologie. Deze technologie biedt flexibiliteit in vorm, structuur en kleur, waardoor architecten meer ontwerpvrijheid hebben zonder in te leveren op prestaties.

Voor de gevels van het appartementencomplex De Willem en De Zwijger in Best is specifiek het EnergyWall systeem gekozen. Dit systeem, ontwikkeld in samenwerking tussen EigenEnergie.net, NBArchitecten en TGM, maakt gebruik van dezelfde innovatieve dunne filmtechnologie. Deze panelen bieden niet alleen esthetische waarde maar dragen ook bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw door opwekking van elektriciteit direct op de gevels.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!