Project Viernulvier
Viernulvier
Een van de demoprojecten binnen TERTS is het bekende 'Viernulvier' in Gent (BE). Het 'Feestlokaal van Vooruit', een historisch zalencomplex uit 1913, fungeert nu als kunstencentrum dat een podium biedt aan diverse kunstdisciplines. Het staat vooral bekend om zijn optredens, voorstellingen en als hub voor creatieve samenwerking.
Het bijbehorende café is beroemd om zijn gerechten gemaakt van eerlijke, biologische en ambachtelijke producten. Echter, na verloop van tijd voldeed de keuken niet meer aan de groeiende bezoekersaantallen. Daarom besloot Viernulvier de Majolicazaal te renoveren en daar een nieuwe keuken in te richten, voorzien van innovatieve energiebesparende technieken.
Aanvankelijk bevond de keuken zich op dezelfde verdieping als het café, maar deze is nu verplaatst naar een verdieping hoger, namelijk naar de Majolicazaal. De bestaande keuken in het café zal voortaan alleen nog als uitgiftekeuken dienen. De Majolicazaal, meer dan 100 jaar oud en rijk aan beschermd erfgoed, dankt zijn naam aan de prachtige Mallorcaanse tegels aan de muren. Hoewel bezoekers deze zaal zelden zien, wil Viernulvier hen op termijn toegang geven door de zaal als doorgangsruimte te gebruiken, met een glazen wand die zicht biedt op de vernieuwde keuken.
Met deze keukenverbouwing wil Viernulvier aantonen dat de ruimte zo energie-efficiënt mogelijk is ontworpen. Om de authentieke elementen in de zaal te beschermen, is gekozen voor keukenapparatuur die minimale vocht- en vetproductie heeft. Er wordt ook extra zorg besteed aan een optimale afzuiging van het kookvocht. De keukenopstelling bestaat uit één apparaatwand en lage keukeneilanden, zodat de ruimte in zijn volle glorie behouden blijft. De focus voor de innovatieve kookapparatuur ligt op warmteterugwinning, warmtebehoud en energie-efficiëntie, allemaal geïntegreerd in een geoptimaliseerde productielijn, wat een verschil maakt met een klassieke, uitgebreide toestel-gebaseerde keuken.
Gebouwenbeheerssysteem
Bij Viernulvier is opgemerkt dat er nog veel energie verloren gaat door verwarming die na een voorstelling in de zaal of na een drukke avondshift in het café blijft aanstaan, of door lichten die in vergaderzalen, het café, of de keukens blijven branden. Er is dus nog veel winst te behalen door dit verbruik te automatiseren.
Viernulvier gebruikt nu een planningsprogramma dat dagelijks aangeeft wanneer welke zalen in het gebouw worden gebruikt en door hoeveel mensen. Ze willen dit koppelen aan de besturing van de lichten, verwarming en ventilatie. Afhankelijk van het seizoen, het aantal aanwezigen en de gebruiksuren, zal het systeem automatisch bepalen wanneer de verwarming aan of uit moet, hoe hoog die moet staan en wanneer de lichten uit mogen. Op deze manier wordt menselijke vergetelheid geëlimineerd en het energieverbruik en gebruikscomfort in het gebouw geoptimaliseerd.
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!