TERTS: Transitie in Energie via een Regierol t.o.v de Tertiaire Sector
TERTS zet in op een vermindering van CO2-uitstoot in de tertiaire sector. Het is een sector die lang links bleef liggen vanwege de kleinschaligheid en grote diversiteit. De specifieke doelgroep binnen dit project zijn de horeca, detailhandel en kleine zelfstandigen zoals kappers, bakkers en slagers. Vanuit een participatieve samenwerking met lokale overheden en andere actoren worden zij gesensibiliseerd om van energietransitie een essentieel onderdeel in hun bedrijfsvoering te maken. De doelstellingen van dit project waren gericht op het testen en demonstreren van innovatieve technieken en maatregelen, het uitvoeren van ontzorgingstrajecten en het opzetten van een regiefunctie door gemeenten en/of andere actoren.
Over ons
Het partnerschap realiseerde zes demonstraties met innovatieve technieken die de sector blijvend kunnen inspireren. Het kunstencentrum Vooruit in Gent, ondertussen omgedoopt tot Viernulvier, beschikt nu over een intelligente dampkap met warmterecuperatie, een energiebesparende kooklijn en een energiebeheersysteem. De keuken is al sinds het najaar 2021 in gebruik. Het beursgebouw in Stad Brugge is uitgerust met een verwarmingsinstallaties met 4 temperatuurregimes, zodat het snel kan reageren op wisselende bezetting en gebruik en het maximaal kan inzetten op de beschikbare hernieuwbare energie.
In Middelburg werden vier projecten gerealiseerd. Van de monumentale zeventiende-eeuwse protestante koepelkerk (Oostkerk) is een rekenmodel gemaakt, waarin verschillende klimaatmaatregelen doorgerekend zijn en je aan de hand van grafieken het geboden comfort kan aflezen. In overleg met kennispartners is gekozen voor een combinatie van technieken: nieuwe vloerverwarmingssysteem, ramen met elektrisch verwarmd HR++ glas, een luchtgordijn en convectoren. Bij 17de E. monument Koepoort werd een speciaal framewerk geplaatst zodat de zonnepanelen vanaf het straatbeeld niet zichtbaar zijn. De combinatie van de zonnepanelen met de lagetemperatuurverwarmingsventilatoren en een warmtepomp maakt het gebouw een goed voorbeeld voor de tertiaire sector in een historiserende omgeving. Op de gevel van de Schouwburg en Koepoort restaurant zijn verticale zonnepanelen aangebracht. De innovatieve verticale Solarix design panelen zijn voorzien van een grafische print en wekken de illusie toneelgordijnen te zijn. De opgewekte energie van de gevel wordt opgeslagen in een batterij voor gebruik in de avonduren. De innovatieve zoutwarmtebatterij maakt onderdeel uit van het hoge temperatuur warmte-pompsysteem in combinatie met het zonnestroomsysteem op het dak van het Palet. De digital twin software is in nauwe samenwerking met TNO en Avans uitgewerkt en werd aangesloten op het systeem. Aan het dak zijn infrastructuur werken uitgevoerd als onderdeel van de isolatie en de zonnepanelen. Om aan de uitgangspunten van Terts te voldoen zijn ecologische dakbanen toegepast waar enkel hernieuwbare grondstoffen in zijn verwerkt.
Binnen het project werden 139 energiescans uitgevoerd en 3 PPL's ingekoppeld, zijnde Traiteur Lekker! die in een thuisbatterij heeft geïnvesteerd, de voedingswinkel Attfoodstoore waar een energie-efficiënte koelinstallatie werd geplaatst en 't Hofje onder den Toren die voor een energiemanagementsysteem heeft gekozen dat toegepast werd op zone-warmteregulering, alsook de installatie van inductiekookplaten.
Finale update: november 2022