WIJ-Water
Klimaatbestendige Polders
Over ons
In project WIJ-water slaan Vlaanderen en Nederland de handen in elkaar voor een klimaatrobuuste en veerkrachtige regio. Dat doen we door het polderlandschap om te vormen van een afwateringslandschap naar een landschap dat water kan vasthouden. WIJ-Water wordt zo de katalysator voor toekomstige grensoverschrijdende samenwerking en investeringen in één grensoverschrijdend watersysteem dat omgevormd wordt tot zoetwaterbatterij voor Vlaamse en Nederlandse polders.
Voor welke toenemende uitdagingen staat de Vlaams-Nederlandse grensregio?
- Door klimaatverandering is er een hoger neerslagtekort tijdens de hydrologische zomer wat leidt tot een lagere waterbeschikbaarheid (tekort aan water op een bepaald moment). Dat leidt niet alleen tot verdroging van natuurgebieden en verhoogde zoutwaterintrusie maar ook tot aanzienlijke verliezen in sectoren zoals de landbouw.
- De gewijzigde neerslagintensiteit en -frequentie zorgen ook voor uitdagingen rond waterveiligheid (teveel aan water). Een dynamisch peilbeheer is essentieel om te komen tot waterzekerheid in het gebied.
- Een op elkaar afgestemd grensoverschrijdend karakter van ons waterbeheer om deze regio klimaatrobuust te maken.
- Fysieke historische grenzen die een dynamisch waterbeheer belemmeren, waardoor er nood is aan een evaluatie van enkele (historische) Vlaams-Nederlandse afspraken.
Een klimaatresistenter poldergebied
WIJ-Water streeft ernaar het poldergebied in Noord-West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen klimaatresistenter te maken.
Het doel is grondwaterstanden te stabiliseren en af te stemmen op landgebruik, waterveiligheid te verhogen en verzilting te verminderen.
De eerste fase is het zoetwater maximaal vasthouden in het polderlandschap. Daarna wordt het water zo lang mogelijk vastgehouden in de bestaande kanalen en polderwaterlopen.
Het is cruciaal om de bestaande infrastructuur die is ontworpen voor afwatering grondig om te vormen en een integraal waterbeheer te voeren.
Welke activiteiten staan op het programma?
- Uitvoeren van gedegen onderzoek en modellering waarbij de impact op detailniveau in kaart gebracht wordt;
- Uitwerken van verschillende toekomstscenario’s in cocreatie met lokale en bovenlokale stakeholders;
- Realiseren van een dynamisch, grensoverschrijdend peilbeheer in de polders waarbij kanalen en waterlopen fungeren als grote zoetwaterbatterijen;
- Draagvlak creëren voor een dynamisch grensoverschrijdend peilbeheer voor de komende decennia en de koppeling maken met oog voor toekomstige kansen en nodige investeringen.