
BeNeDrone
Grensverleggende drones voor medische noodhulp
Over ons
Drones in de zorg? Het klinkt als toekomstmuziek, maar wereldwijd wordt er al volop geëxperimenteerd met drones die medicijnen, bloed of zelfs organen vervoeren. Deze zogeheten UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles) kunnen in noodgevallen letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Ze leveren razendsnel wat nodig is en omzeilen moeiteloos files of andere obstakels op de grond. Dat bespaart tijd én redt levens.
Maar voordat drones écht een meerwaarde kunnen zijn voor spoedeisende medische hulp, moet duidelijk in kaart gebracht worden wat de voordelen zijn, zowel medisch als economisch. Denk aan een patiënt in Goes die dringend bloed nodig heeft. Maastricht en Leuven hebben het in voorraad, maar welk ziekenhuis kan het snelst leveren? En mag een drone eigenlijk zomaar van België naar Nederland vliegen? Welke route is het snelst, het veiligst en wettelijk toegestaan?
BeNeDrone onderzoekt enerzijds hoe drones efficiënt, veilig en legaal ingezet kunnen worden, met oog voor regelgeving en veiligheid. Daarnaast creëert het project (virtuele) oefenomgevingen die deze routes tot leven brengen zodat medische professionals, beleidsmakers en luchtvaartinstanties zich kunnen voorbereiden op de inzet van drones. BeNeDrone is geen futuristisch experiment, maar een realistische stap richting een veilige en gedragen inzet van medische drones. Met sterke partners, gedeelde kennis én een duidelijk doel: levens redden!