
Brabant kust de Kempen
Genieten over de grens heen: verbindende routes, betoverende verhalen
Partner in de kijker
Wil je weten wie er allemaal achter het succes van Brabant Kust de Kempen zitten? In deze rubriek nemen we je mee naar de verschillende partners die samen aan dit ambitieuze project werken. Van grote organisaties tot kleine, lokale spelers: iedereen draagt zijn steentje bij. Elke maand zetten we Ă©Ă©n van onze 13 partners in de kijker. Deze maand is Thomas More Mechelen aan de beurt.Â
Thomas More schrijft als onderzoekspartner ook mee aan het verhaal van Brabant kust de Kempen
Stel jezelf als projectpartner even voor.
Wij zijn Gijs Van Essche en Vicky Steylaerts, beiden onderzoekers aan de Thomas More Hogeschool. Binnen het Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie richten we ons op het onderzoeken, ondersteunen en versterken van innovatie in de toeristische sector. In het project Brabant Kust de Kempen werken we nauw samen met Breda University of Applied Sciences (BUas) en alle andere partners om de toeristische beleving in de grensstreek tussen Brabant en de Kempen te versterken.
Wat is jullie aandeel binnen het project?
Onze focus binnen Brabant Kust de Kempen ligt op het onderzoeken en versterken van het toeristisch-recreatief ecosysteem in de regio. We brengen het huidige toeristische aanbod en de behoeften van bezoekers en ondernemers in kaart en analyseren waar de grootste kansen liggen voor duurzame ontwikkeling. Daarnaast ondersteunen we de partners en stakeholders met kennisdeling, professionalisering rond productontwikkeling en netwerkvorming, zodat er een stevig fundament wordt gelegd voor een toekomstbestendig toerisme. Binnen het project werken we nauw samen met BUas, die zich richt op het in kaart brengen van hoe bezoekers, bewoners en ondernemers de impact van toerisme percipiëren. Daarnaast werken we samen met de collega's van de Storytelling Academy ( ook BUas), die vanuit hun specialisatie inspirerende manieren aanreiken om erfgoed en identiteit in de toeristische beleving te verweven. Wat deze samenwerking zo waardevol maakt voor ons, is dat we niet alleen onze eigen expertise kunnen inzetten, maar ook ontzettend veel leren van elkaar. Het is inspirerend om met een heel divers team te werken en inzichten uit verschillende disciplines te mogen combineren.
Wat betekent deelname aan dit Europese project voor Thomas More en welke impact heeft het op de dagelijkse werkzaamheden?
Deelname aan Brabant Kust de Kempen biedt ons de kans om praktijkgericht onderzoek te vertalen naar concrete impact in de regio. Door samen te werken met ondernemers, beleidsmakers en andere stakeholders dragen we bij aan een sterker en duurzamer toeristisch ecosysteem.
Voor ons als onderzoekers is de dynamische wisselwerking tussen theorie en praktijk heel fijn! En ook het grensoverschrijdende aspect maakt het extra interessant. We zijn blij dat we samen met de partners aan de slag zijn gegaan om de grensstreek nog aantrekkelijker en toekomstbestendiger te maken voor zowel bezoekers als bewoners!
Meer over wat we doen binnen BKK vind je hier:Â Brabant Kust de Kempen | Thomas More

Een nieuwe maand een nieuwe partner in de kijker!
Volgende maand is de gemeente Alphen-Chaam aan het woord. Benieuwd? Blijf op de hoogte van de nieuwste updates, volg onze LinkedInpagina.
Vorige keer aan het woord...
Toerisme Provincie Antwerpen als leadpartner van Brabant kust de Kempen
Stel jezelf als projectpartner even voor.
Wij zijn Tine, Eva en Layla van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA), het projectteam van Brabant kust de Kempen. Binnen het partnerschap nemen wij de rol van leadpartner op ons.
Wat is jullie aandeel binnen het project?
Met een consortium van 13 partners is Brabant Kust de Kempen een omvangrijk project. Als leadpartner behouden we een overzicht over het geheel en zorgen we ervoor dat alle onderdelen naadloos op elkaar aansluiten. Door op regelmatige basis partnermeetings te organiseren in de hele projectregio, vergroten we niet alleen onze kennis van het gebied, maar versterken we ook de samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Wat betekent deelname aan dit Europese project voor TPAÂ en welke impact heeft het op de dagelijkse werkzaamheden?
Via het project kunnen we als overkoepelende organisatie samenwerking tussen de verschillende gemeenten tot stand brengen. Zo zorgen we ervoor dat de gemeenten verder kijken dan hun gemeentegrenzen om zo samen tot een groter resultaat te komen. Door de samenwerking met Nederland leren we via dit project ook veel bij over toerisme aan de andere zijde van de grens. Die ervaring nemen we dan weer graag mee naar onze dagelijkse werking.
Meer over wat we doen binnen BKK vind je hier:Â Brabant Kust de Kempen - Provincie Antwerpen

Goirle schrijft mee aan het verhaal van Brabant kust de Kempen
Stel jezelf als projectpartner even voor.
Ik ben Dirk Naaijkens, als beleidsadviseur Economie Recreatie en Toerisme voor de Gemeente Goirle ben ik betrokken bij het mooie project Brabant Kust de Kempen.
Wat is jullie aandeel binnen het project?
Binnen de gemeente Goirle groeit de aandacht voor recreatie en toerisme. Het project Brabant Kust de Kempen sluit daar perfect bij aan en kan er voor zorgen dat onze toeristisch recreatieve sector een boost krijgt!
Wat betekent deelname aan dit Europese project voor de gemeente Goirle en welke impact heeft het op de dagelijkse werkzaamheden?
Als relatief kleine gemeente (c.a. 24.000 inwoners) zijn we een kleine speler. Toch ligt er 4 kilometer fietspad van het Bels Lijntje op ons grondgebied. We focussen ons nu met name op de inrichting van de basisinfrastructuur zodat we het Bels Lijntje volop in de schijnwerpers kunnen zetten. Daarnaast vragen we ondernemers om zich te verdiepen in Ă©n te verbinden aan het Bels Lijntje en het project.
Meer over wat we doen binnen BKK vind je hier:Â Brabant kust de Kempen - Gemeente Goirle

Arendonk schrijft mee aan het verhaal van Brabant Kust de Kempen
Stel jezelf als projectpartner even voor.
Wij zijn Tom Severijns en Pascal Thijs en we zijn beiden actief bij de dienst vrije tijd van de gemeente Arendonk, Tom als diensthoofd en Pascal met de bevoegdheden toerisme en jeugdwerking.Â
Wat is jullie aandeel binnen het project?
Arendonk is eerder een kleine speler binnen dit project. Samen met Merksplas en Hoogstraten zijn we ook de enige gemeenten binnen het project Brabant kust de Kempen die niet grenzen aan het Bels Lijntje. Dat maakt ons ietwat een buitenbeentje, maar daardoor zorgen we er wel mee voor dat Brabant kust de Kempen ruimer en letterlijk breder gaat dan de Noord-Zuidverbinding van Tilburg naar Turnhout.
Wat betekent deelname aan dit Europese project voor de gemeente Arendonk en welke impact heeft het op de dagelijkse werkzaamheden?
Als grensgemeente werken we graag al eens samen met onze Nederlandse buren. Recent hebben we zo samen met Reusel-De Mierden - vooral met dank aan de Arendonkse Werkgroep Erfgoed en Geschiedenis en Heemkunde Werkgroep Reusel - de fietsroute 'Littekens van bange dagen' uitgewerkt, ter herdenking van 80 jaar bevrijding Wereldoorlog twee.
Deel uitmaken van een Europees Interreg-project is echter een nieuwe ervaring voor ons. We zijn best een beetje trots om samen met de andere Kempense en Brabantse partners binnen Brabant Kust de Kempen mee deze puzzel voor de regio te mogen leggen. En zoals dat met puzzels gaat is ieder stukje belangrijk, ook dat van een eerder kleine toeristische speler als onze gemeente. We hebben door deel te nemen ook al veel kennis opgedaan en het voelt goed om alle partners van Brabant kust de Kempen beter en beter te leren kennen. De partners geraken stilaan goed op elkaar afgestemd. We twijfelen er niet aan dat dit project mooie resultaten gaat opleveren voor de regio.
Meer over wat we doen binnen BKK vind je hier: Brabant Kust de Kempen › Gemeente Arendonk
