C-4CE
Circulaire economie (CE) zal de komende jaren veel nieuwe werkgelegenheid opleveren. Het huidige CE-opleidingsaanbod in de grensregio is echter niet voldoende, waardoor bedrijven geen mogelijkheid hebben om barrières in kennis te doorbreken of knelpunten op te lossen teneinde de transitie naar CE in gang te zetten.
Over ons
C-4CE wil inzetten op het versnellen van de ontwikkeling richting CE door inzicht te krijgen in de benodigde en gewenste competenties (nu en in de toekomst) voor CE. Hiertoe worden barrières, knelpunten en behoeften die organisaties ervaren op het gebied van CE geïdentificeerd. Zodoende kunnen de competentienoden op de arbeidsmarkt en het beschikbaar CE-opleidingsaanbod in kaart worden gebracht.
Het opleidingsaanbod bij verschillende opleidingsactoren (academia, sectorale opleidingsinstellingen, opleidingscentra, etc.) werd in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat de bestaande opleidingen veelal eng zijn (vaak louter een technologische focus of materiaalfocus) en zelden gericht zijn op circulaire businessmodellen of andere niet-technologische aspecten van CE.
De begeleidingsgroep, samengesteld met relevante stakeholders uit Vlaanderen en Nederland zoals vertegenwoordigers van bedrijven, overheidsorganisatie en academia, dient als klankbord voor het verkrijgen van input alsook validatie van diverse projectactiviteiten. Diverse meetings met deze groep werden georganiseerd en ook buiten de meeting om is er contact met individuele leden van klankbordgroep geweest.
Een literatuurstudie werd uitgevoerd naar competenties voor de CE. Deze literatuurstudie geeft de stand van zaken rondom dit thema weer en heeft diverse competentieraamwerken geïdentificeerd. Uit deze studie bleek echter dat er nog geen concrete, specifieke competenties voor de CE zijn geformuleerd, zeker niet als het gaat om circulaire businessmodellen en andere niet-technologische aspecten van CE.
Via een bevraging van Vlaamse en Nederlandse bedrijven werd duidelijk dat bedrijven circulaire economie vooral zien als recyclage en materiaalselectie (m.a.w. direct inzetbare kennis) met weinig focus op de vereiste businessmodellen. Een grote barrière die de implementatie van CE in de weg staat is het vormen van de volledige waardeketen met klanten en leveranciers. Voor kennis- en competentieontwikkeling gaat de voorkeur naar praktijk- en praktijkgerichte vormen van leren, in het bijzonder naar “learning-on-the-job”.
Op basis van het kwantitatief onderzoek kan algemeen gesteld worden dat het ontbreekt aan aansluiting tussen het aanbod aan CE-gerelateerde opleidingen en trainingen enerzijds en de behoefte van bedrijven om CE-gerelateerde competenties te ontwikkelen anderzijds. Bedrijven beseffen dat ze over onvoldoende CE-kennis en competenties beschikken. Ze richten zich vooral naar technische kennis en hechten weinig belang aan businessmodel- en verandercompetenties.
Omwille van bovenstaande bevindingen werd voor een andere tool geopteerd dan initieel gedacht. Bedrijven hebben immers een sterke voorkeur voor andere vormen van leren. Vandaar dat de focus werd verlegd naar leerprocessen om in de behoefte van bedrijven aan CE-gerelateerde competentieontwikkeling te kunnen voorzien op manieren en met accenten waar bedrijven een voorkeur voor hebben. De bedoeling is tevens een signaal te geven naar aanbieders van opleidingen en trainingen in Nederland en Vlaanderen over deze voorkeur. De online tool is georiënteerd op challenge-based learning; die dichtbij de bedrijfspraktijk staat en waarin het leren over bestaande en acute uitdagingen in de praktijk centraal staat. Daarnaast zal in de tool aandacht zijn voor train-the-trainer-aspecten teneinde bedrijven in staat te stellen leerprocessen zelf en gezamenlijk vorm te geven. Hierdoor blijft het leerproces in ‘eigen beheer’ van bedrijven, waardoor zij eigenaar van hun eigen leerproces kunnen blijven.
Update: December 2022 ✓