DEMI MORE
Het project DEMI MORE, kort voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives More’, onderzocht hoe monumenten met respect voor hun cultuurhistorische waarde op innovatieve wijze energiezuiniger kunnen worden gemaakt.
Over ons
Op de eerste plaats heeft DEMI MORE zes demonstratieprojecten gerealiseerd in de provincies Antwerpen en Noord-Brabant. In vier Antwerpse en twee Brabantse monumenten zijn uiteenlopende innovatieve technieken toegepast waarmee hun energieprestatie soms tastbaar, soms onzichtbaar werd verbeterd.
De projectleiders van DEMI MORE, Kempens Landschap en provincie Noord-Brabant, werkten hiervoor samen met partners die op het punt stonden met het energievraagstuk van hun monument aan de slag te gaan: vzw Roosendael, de gemeente Edegem, het Autonoom Gemeentebedrijf Essen, de gemeente Hilvarenbeek en de Nederlandse Provincie van de Orde der Minderbroeders. Van de deelnemende monumenten werd in eerste instantie een energiescan gemaakt. Voorts zocht een team van Nederlandse en Vlaamse experts op basis van de trias energetica (besparen, opwekken, opslaan) naar passende innovatieve technieken bij de unieke situatie van ieder monument. DEMI MORE verleende ondersteuning aan het proces van vergunningen, aanbestedingen en de uitvoering van het werk. Ten slotte werden de resultaten gemeten en doorgerekend.
Zo is er de douaneloods in Essen dat gerestaureerd en voorzien werd van een installatie van BIPV-panelen (Building-integrated photovoltaics) in de lichtstraat in het dak. De gemeente Hilvarenbeek restaureerde in december 2018 de kerk in Esbeek en bouwde deze om tot een energie-efficiënte school. Gerealiseerd zijn: optische vezels voor meer licht, capillaire matten voor verwarming, twee warmtepompen en een geavanceerd meet- en regelsysteem. In Edegem werd het westelijk koetshuis van het kasteel Hof ter Linden aan de binnenzijde geïsoleerd met aërogel. Het jeugdverblijfcentrum Roosendael in Sint-Katelijne-Waver produceert dan weer haar eigen energie via twee brandstofcellen en een Smartflower, een PV-systeem dat steeds de optimale stand ten opzichte van de zon zoekt. De demonstratiesite in Westerlo, het molendomein van de Beddermolen, richt zijn pijlen op een innovatief verwarmingssysteem, met name de amorfe linten. Deze manier van verwarmen is zeer interessant om een ruimte snel warm te krijgen bij onregelmatig gebruik.
Daarnaast heeft DEMI MORE gewerkt aan een internationale standaard voor de certificering van de duurzaamheid van monumenten (BREEAM). Het resultaat bestaat uit twee rapporten. Het eerste rapport, gericht op Nederland, bevat aanbevelingen voor een monumentvriendelijk BREEAM-NL. Het tweede rapport, gericht op België, omschrijft het geïntegreerde conservatieproces van de drie landsdelen (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) met het verduurzamingsproces als handvat voor de bouwheer.
Van 2015 tot 2020 heeft de Europese Unie bijna twee miljoen euro in DEMI MORE geïnvesteerd. Zo levert de monumentensector in Nederland en Vlaanderen een bijdrage aan de ambities van Europa 2020 en krijgt ons verleden weer een toekomst. Door de opgedane kennis en inzichten te delen wil DEMI MORE andere initiatiefnemers stimuleren om de uitdaging van een monument energiezuinig maken aan te gaan!
finale update: juni 2020