Fokus: Fabriek van de toekomst Ontwikkelen uit KennisbUndeling en Samenwerking
De hightech industrie is één van de belangrijkste pijlers in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Nieuwe (disruptieve) technologieën, aanstormende concurrentie vanuit opkomende markten, steeds hogere consumenteneisen en de toenemende schaarste in grondstoffen vereisen herinrichting van de productieketen met meer flexibiliteit, diversiteit en kwaliteit.
Over ons
De hightech industrie is één van de belangrijkste pijlers in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Nieuwe disruptieve technologieën, aanstormende concurrentie vanuit opkomende markten, steeds hogere consumenteneisen en de toenemende schaarste in grondstoffen vereisen herinrichting van de productieketen met hogere flexibiliteit en kwaliteit, kortere doorlooptijden, verbeterde betrouwbaarheid, en een toename van de duurzame productie.
Om dit te bereiken zijn flexibele en meer efficiënte en snellere productieprocessen nodig. Maar ook de betrokken ondernemingen en operatoren die dergelijke productiesystemen aansturen, kunnen niet achter blijven.In de grensregio werd hard gewerkt aan deze noodzakelijke transformatie naar een meer digitale industrie. Vlaanderen en Nederland sloegen de handen in elkaar om dankzij een hechte samenwerking en de nodige kennis- en ervaringsuitwisseling het faciliteren en ondersteunen van de maakindustrie aan beide zijden van de grens aanzienlijk te versterken. 'Fokus' vloeide voort uit de top van eind 2016 waar de premiers van Nederland en Vlaanderen zich engageerden om de activiteiten rond de Fabriek van de Toekomst in beide landen aan elkaar te verbinden. Zo verknoopte Fokus kennis, faciliteiten en technologieën door zeven kennislabs in Nederland en Vlaanderen intensief te laten samenwerken. Daarvoor bundelen industriepartners Agoria, FME, HighTech NL, Brainport Industries en kennisinstellingen Sirris, Flanders Make, KU Leuven Campus Brugge, Open Manufacturing Campus en TNO de krachten. DIt partnerschap betekende een enorme bron aan informatie over productiesystemen voor de maakbedrijven.
Bedrijven maakten gebruik van de voorziene infrastructuur om innovaties te ontwikkelen en te implementeren zodat ze konden transformeren naar een Fabriek van de Toekomst. Daarbij ondergingen Fieldlab Flexible Manufacturing (TNO / Eindhoven), Smart & Digital Factory Application Lab (Sirris / Hasselt), Lab “The Ultimate Factory” (KULeuven / Brugge) en Open Manufacturing Campus (OMC / Turnhout) tevens een verbetering van hun industrie4.0-infrastructuur. Deze labs hebben grote stappen vooruit gezet en zijn vandaag toegankelijk voor de bedrijven. 585 m2 aan nieuwe industrie 4.0-laboruimte werd opgezet in Vlaanderen en Nederland dankzij FOKUS. Er werd een Fabriek van de Toekomst-methodiek toegepast waarbij de procedure start bij bedrijven die een webbased scan uitvoeren. Zo zijn er 278 scans uitgevoerd door 135 verschillende bedrijven, tal van interactieve workshops over de grens heen zijn opgezet, en zijn er bij bedrijven 22 transformatieplannen en 28 implementatieplannen gerealiseerd.
Dankzij de inspanningen van het Fokus-project is het verhaal van Fabrieken van de Toekomst en hoe stappen hier naar toe te zetten bij tal van Nederlandse en Vlaamse bedrijven gelanceerd en verder geimplementeerd. Op deze manier heeft het project bijgedragen aan de verankering en de competitiviteit van de lokale maakbedrijven.
https://www.defabriekvandetoek...
beeld: ©Sirris