Go North Sea Port District
North Sea Port is een havenbedrijf dat zich uitstrekt van Gent (VL) tot Vlissingen (NL). Het gebied is uniek en uitermate geschikt als grenslaboratorium waar baanbrekend werk geleverd wordt inzake energietransitie, klimaatadaptatie, logistiek, (arbeids)mobiliteit en leefbare kernen nabij de haven. De acht aandeelhoudende overheden (de gemeenten Gent, Evergem, Zelzate, Terneuzen, Borsele en Vlissingen en de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland) besloten gezamenlijk het North Sea Port District uit te bouwen en brachten reeds in kaart waar de kansen en uitdagingen tot samenwerking liggen in het District.
Over het project Go North Sea Port District
Uniek grenslaboratorium voor energie, klimaat en logistiek
Het project Go North Sea Port District wil nu andere stakeholders zoals bedrijven, middenveldorganisaties en burgers betrekken en zet in op de volgende drie pijlers:
- Opzetten van een efficiënte en duurzame governance zodat zowel opportuniteiten als knelpunten aan de grens daadkrachtig aangepakt kunnen worden. Enerzijds wordt voorzien in een secretaris die ervoor zorgt dat de uitgedachte governance optimaal kan werken, anderzijds wordt een gebieds- of regioregisseur voor het District aangesteld om tot concrete acties over te gaan.
- Betrekken van bewoners en stakeholders zodat de uitvoering van acties vooral samen met hen opgepakt kunnen worden.
- Bekendmaking van het District bij bewoners, stakeholders, nationale overheden en Europa.
Efficiënte en duurzame governance
Het grensoverschrijdend havengebied bruist van de (grensoverschrijdende) dynamiek. Er wordt rond heel wat thema’s samengewerkt, er worden projecten en initiatieven opgezet, er bestaan al heel wat overlegfora, maar er worden er ook nieuwe opgericht. Om ervoor te zorgen dat zaken elkaar kunnen versterken en verbonden kunnen worden, in plaats van dat ze naast elkaar worden opgepakt en partijen dus niet weten van elkaar is nood aan een efficiënte governance voor het gebied. De BGTS North Sea Port District wil deze opgave oppakken en fungeren als het strategisch besluitvormingsorgaan waar alles samenkomt, dat het overzicht behoudt op alle initiatieven, trajecten, projecten, … die in het grensoverschrijdende havengebied spelen, dat cross-verbanden legt, dat uitvoeringsacties prioriteert, …
Omdat heel wat opgaven in het District ook van nationaal belang zijn is het daarenboven belangrijk dat Vlaanderen/België en Nederland goed aangehaakt zijn. Vanuit de aanduiding tot NOVI-gebied is hier vanuit het Nederlandse Rijk ook vraag naar. De partners willen via dit project onderzoeken hoe dat het beste georganiseerd kan worden.
Tot slot willen de partners in de BGTS North Sea Port District ook concreet aan de slag met de uitvoering van eigen projecten. Het gaat hier in eerste instantie om de vier demoprojecten. Hiervoor is uitvoeringscapaciteit nodig. Het project moet ook voor dit onderdeel scenario’s opleveren en valkuilen detecteren samen met de partnerbesturen en stakeholders. Hoeveel capaciteit is idealiter nodig, wat is het minimumscenario, ...? Deze oefening is belangrijk om de ambities en verwachtingen realistisch te houden.
Bewoner- en stakeholderparticipatie
Om een breed draagvlak te creëren in én voor North Sea Port District is betrokkenheid van bewoners en stakeholders onontbeerlijk. Enkel door betrokkenheid van bewoners en relevante stakeholders (zoals bedrijven, milieuorganisaties, kennisinstellingen, ontwikkelingsmaatschappijen, vervoerinstellingen, maatschappelijke actoren, …) kunnen de noden in de regio worden geïdentificeerd en opgepakt. De partners willen met dit project concreet aan de slag met een stakeholdersmanagement en bewonersparticipatie. Hierbij wordt vertrokken vanuit de vier in ontwikkeling zijnde demoprojecten.
Bekendmaking van het District
Aanvullend op de bewoner- en stakeholderparticipatie willen de partners inzetten op de bekendmaking van het District. Maar deze bekendmaking moet ruimer gaan dan enkel richting bewoners en stakeholders uit het gebied. Ook bij hogere overheden (nationale, maar ook Europese) dient het District onder de aandacht gebracht te worden als een grensoverschrijdende dynamische groei- en experimenteerregio. Daarnaast moet het District ook in de markt worden gezet als een uniek gebied waar het goed wonen, leven en werken is.
Daarnaast is het belangrijk dat actoren in het gebied, maar ook erbuiten, zicht krijgen op de verschillende initiatieven, studies, projecten, actoren, samenwerkingsverbanden, ... in het gebied. Enkel dan kunnen relevante linken gelegd worden tussen initiatieven en kan efficiënt samengewerkt worden.