GREENER
Het hoofddoel van het project GREENER is het vinden van een biobased en biologisch afbreekbaar alternatief voor polyacrylzuur gebaseerde polymeren, namelijk gebaseerd op polyaspartaat (polyASP).
Over ons
polyASP derivaten in niet vernette vorm
UM heeft chemische modificatie van polyASP uitgevoerd met hydrofobe groepen en ook een nieuw polyamfoliet polyASP derivaat werd onderzocht en geoptimaliseerd. Een polyamfoliet polymeer bezit zowel positief als negatief geladen groepen, en kan worden toegepast als dispersant, stabilisator of anti-fouling additief.
De hydrofoob gemodificeerde polyASP samples werden door Govi getest om de compatibiliteit tussen grondstoffen te verbeteren en daardoor ook de prestaties van een specifiek bouwproduct. Een andere modificatie heeft de stabiliteit van een industriële chemische formulering verbeterd. Momenteel worden de bovengenoemde effecten geoptimaliseerd en vergeleken met de effecten die worden verkregen met de additieven die momenteel op de markt worden gebruikt.
De gemodificeerde polyASP samples werden ook getest in papiertoepassingen door Millvision. Gebleken is dat polyASP dusdanig kan worden gemodificeerd dat deze water afstotende eigenschappen geeft. Qua pigment binder blijkt polyASP nog niet optimaal te werken. Ditzelfde geldt ook indien polyASP wordt ingezet voor droogsterkte. Inzet van zetmeel voor een dergelijke applicatie, geeft nog steeds betere resultaten.
De biodegradeerbaarheid van polyASP en de invloed van modificaties zullen worden onderzocht.
Vernette polyASP derivaten
PolyASP werd gemodificeerd met verschillende vernetbare groepen in verschillende substitutiegraden door UGent. Deze werden gebruikt voor de ontwikkeling van hydrogelen via UV-geïnduceerde vernetting. De hydrogelen gemaakt van één type gemodificeerd polyASP met een beperkte substitutiegraad vertoonde superabsorberende eigenschappen. Dit materiaal werd daarom getest om in mortel zelf-dichtende en zelfhelende eigenschappen te introduceren. Verder werden tevens testen opgestart om een vernetbare polyASP-gebaseerde inkt te ontwikkelen voor DLP 3D-printen. UGent en Tenco zijn momenteel aan de slag met de screening van een variatie aan condities teneinde de optimale condities te vinden voor 3D-printen. Tot slot werden er degradatie experimenten opgestart om de (bio-)degradeerbaarheid van de ontwikkelde hydrogelen te achterhalen. Zowel degradatie op lange termijn als in aanwezigheid van enzymen worden bestudeerd. Verschillende types van enzymen zullen gebruikt worden om een variatie aan degradatie condities na te bootsen.
Update; juli 2022