Afgedankte jeans krijgt nieuw leven in granulaat
Krijgt het interieur van je auto binnenkort een hippe en hoogwaardige denimlook? Het Vlaamse Despriet Gebroeders en Nederlandse DenimX onderzoeken in hun CrossRoads-project of ze een circulair spuitgietgranulaat kunnen ontwikkelen op basis van gerecycleerd denim. Zo verminderen ze het aandeel fossiel gebaseerde plastics en verkleinen ze tegelijk de textielafvalberg.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 02/09/2024
Efficiënt grondstoffengebruik
Spuitgieten is een techniek waarbij kunststof in de vorm van een granulaat of poeder in een mal wordt gespoten en door verhitting en afkoeling de gewenste vorm krijgt. In zowat alle consumentenproducten en auto-interieurs zijn er kunststof spuitgietonderdelen verwerkt. Het is een efficiënte techniek die verspilling sterk beperkt maar de materialen bestaan hoofdzakelijk uit fossielgebaseerde kunststoffen (Polypropyleen, Polyethyleen, Polyester en Nylon). Despriet Gebroeders en DenimX willen dit aandeel terugdringen en een circulair alternatief op de markt brengen dat bovendien een duurzame boodschap uitdraagt.
Recycling & upcycling
Despriet Gebroeders is een Vlaams recyclingbedrijf dat hoofdzakelijk kunststofverpakkingen PE/PP/PLA inzamelt, sorteert, shreddert, vermaalt en verder opwaardeert tot een hoogwaardige grondstof. DenimX is een Nederlandse pionier in het duurzaam upcyclen van textielreststromen. Het transformeert afgedankt denim tot lampen en tassen en overtollige sportkleding geven ze een nieuw leven als stoelen en akoestische panelen.
Onderzoek naar denimgranulaat
Philippe Despriet (Despriet Gebroeders): “Via dit project leveren we een bijdrage aan de Europese Green deal en de wetgeving rond uitgebreide producentenverantwoordelijkheid die bepaalt dat textielproducenten ook verantwoordelijk zijn voor de afvalfase van hun producten. Concreet vervangen we een deel dat nu oliegebaseerde kunststof is door gerecycleerd denim, een materiaal van natuurlijke, biologische oorsprong (katoen).”
Marc Meijers (oprichter DenimX): “Wij hebben al langer de wens om tot een gerecycleerd denim spuitgietgranulaat te komen en zijn dan ook blij dat we in contact zijn gekomen met Despriet. Zij hebben ervaring met het recycleren van fluffy textielmaterialen wat cruciaal is om te voorkomen dat de korrels uit elkaar vallen. In dit CrossRoads-project onderzoeken we samen hoe we tot een geschikt en makkelijk verwerkbaar spuitgietgranulaat kunnen komen dat producten oplevert waarin het denim nog zichtbaar is. Dat doen we door diverse combinaties uit te testen van gerecycleerd denim met andere textielsoorten en (gerecycleerd) polypropyleen. Tot slot willen we er ook voor zorgen dat producten die vervaardigd worden met dit circulair denimgranulaat aan het einde van hun leven opnieuw te recycleren zijn.”
Impact
Philippe Despriet (Despriet Gebroeders): “Door het hergebruik van afgedankt textiel, in combinatie met gerecycled propyleen, is een grote milieuwinst te behalen. Niet alleen voorkomen we dat de betreffende materialen in de verbrandingsoven of op het stort belanden, maar ook de CO2-emissies bij de recyclage van deze materialen zijn beduidend lager dan bij de virgin variant.”
“De beoogde CO2 besparing van een gerecycled denim spuitgietgranulaat bedraagt 0,7 kg CO2 eq /kg. Voor een gemiddelde Amerikaanse consument, die per jaar zo’n 811 kg afval produceert, waarvan zo’n 20% uit polypropyleen bestaat, komt dit neer op een besparing van 965 kg CO2 eq/kg. Dat is vergelijkbaar met een kleine 4.000 km met een benzine aangedreven auto.”
Subsidie
- Subsidiebedrag: 223.408,15 euro EFRO steun
- Projectpartners: Despriet Gebroeders en DenimX
- Provincies: West-Vlaanderen en Limburg (NL)
- Thema: duurzaam ondernemen
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!