Terug naar overzicht
Nieuws

CASCO zkt. vernieuwende bouwprojecten

Heb jij een bouwproject in de aanbieding waarin je lokale en natuurlijke bouwmaterialen toepast? Dan zijn wij op zoek naar jou!

CASCO Carbon Sink Construction | 15/10/2024

Stro tegen een wand
Architectengroep Barchi / Woonder cv

Wat houdt CASCO in?

CASCO (Carbon Sink Construction) wil in de grensregio een ecosysteem creëren voor de opschaling van het gebruik van lokale en natuurlijke bouwmaterialen.

Deze materialen fungeren namelijk als carbon sink en dragen zo bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en milieu-impact van nieuwe bouwprojecten.

Bouwen met deze materialen moet voor bouwprofessionals de meest voor de hand liggende keuze worden. Om dit te realiseren, zullen we zowel de vraag- als de aanbodzijde van de markt vergroten.

Een van de doelstellingen van CASCO is het onderzoek naar de bouwfysische eigenschappen, de milieu-impact en de CO2-uitstoot van lokale en natuurlijke bouwmaterialen.

Wat zoeken we?

Simpel: we zijn op zoek naar vernieuwende bouwprojecten waarin lokale en natuurlijke bouwmaterialen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan lokale materialen zoals stro, hout, hennep of miscanthus.

Heb jij toevallig zo een bouwproject in de aanbieding? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wat bieden we je?

  • Expertise: krijg vanop de eerste rij toegang tot de kennis over lokale en natuurlijke bouwmaterialen.
  • Ondersteuning: krijg ondersteuning bij het ontwerp- en uitvoeringsproces waarbij ervaringen breed gedeeld worden.
  • Netwerk: word deel van een grensoverschrijdend netwerk in Vlaanderen en Nederland.

Waarom deelnemen?

  • Maak deel uit van de transitie richting een bouwsector met een positieve impact.
  • Verlaag de CO2-uitstoot en de milieu-impact van jouw bouwprojecten.
  • Zet jouw bouwproject op de kaart als pionier in de bouwsector.

Contact

Heb of ken jij een vernieuwend bouwproject waarin lokale en natuurlijke bouwmaterialen worden toegepast? Neem dan contact op met Valentine Goossens via valentine@labland.be. Je kan jouw project indienen tot en met vrijdag 15 november.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Artikel
 - 20/11/2024
Otterpassage Willebroek Tom Verschueren 17
Otter over de grens
Otters krijgen veilige doorgang: nieuwe faunapassage in Willebroek geopend
Ter hoogte van de kruising tussen de Zwarte Beek en de Stuyvenbergbaan in Willebroek is een nieuwe faunapassage voltooid. De werken, die in 2022 zijn gestart, zijn nu succesvol afgerond en bieden een veilige doorgang voor diverse dieren, waaronder de Europese otter. Deze investering draagt bij aan de bescherming van deze iconische soort die sinds 2012 regelmatig terug wordt waargenomen in Willebroek. In het bijzonder in het Broek De Naeyer en het Blaasveldbroek voelt de otter zich thuis. De Zwarte beek vormt een belangrijke verbinding tussen beide natuurgebieden, maar kruist de gevaarlijke Stuyvenbergbaan. Deze brede weg nodigde uit tot (te) hard rijden, waardoor het risico op verkeersslachtoffers vergrootte. Otters verkiezen bovendien om een weg over te steken in plaats van door een tunnel te zwemmen. De kruising tussen de Zwarte Beek en de Stuyvenbergbaan werd als prioritair verkeersknelpunt geïdentificeerd in het soortenbeschermingsprogramma otter. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, de Polder van Willebroek, Sport Vlaanderen, Regionaal Landschap Rivierenland en het strategisch project ORIOM, realiseerde de gemeente ook een nieuwe faunapassage. Hiertoe verleende het Agentschap voor Natuur en Bos een Projectsubsidie Natuur. Deze ingreep is de eerste van een hele reeks ingrepen die in Vlaanderen zullen uitgevoerd worden met ons Interregproject 'Otter over de grens' waarin organisaties zoals het Agentschap Natuur en Bos, de Regionale Landschappen, Provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen en WWF-België werken aan de terugkeer van de Europese otter. De nieuwe faunapassage werd gerealiseerd dankzij het samenwerkingsverband tussen gemeente Willebroek, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Polder van Willebroek, Regionaal Landschap Rivierenland en het strategisch project ORIOM, met financiering van gemeente Willebroek en via een Projectsubsidie Natuur van het Agentschap voor Natuur en Bos. Meer info https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2...
Lees meer

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!