Terug naar overzicht
Nieuws

CrossCare 2.0 – 5 innovatietrajecten van WAVE II goedgekeurd

We zijn verheugd om aan te kondigen dat 5 nieuwe KMO/MKB-bedrijven officieel deel uitmaken van ons CrossCare 2.0-project: Alphabrain, Eco Tire Solutions, m-Path Software, Osind en Telas! Samen gaan we de komende 15 maanden grensverleggende innovaties testen in zorgorganisaties, gericht op het verbeteren van de zorgervaring voor iedereen.

Hieronder kun je meer informatie vinden over de deelnemende bedrijven.

CrossCare 2.0 | 11/09/2024

Afbeelding Cross Care

 

Alphabrain

Alpha Brain Technologies (ABT) ontwikkelt een niet-invasief, draagbaar apparaat dat epileptische aanvallen kan voorspellen door de hersenactiviteit te meten. Het apparaat, geplaatst op het voorhoofd en achter het oor, waarschuwt patiënten, artsen en zorgverleners voordat een aanval begint. Dit is bedoeld voor mensen met medicijnresistente epilepsie, een groep van ongeveer 24,5 miljoen wereldwijd, waaronder 2,1 miljoen in Europa, die geen baat hebben bij de huidige medicatie. Deze patiënten lopen een verhoogd risico op verwondingen en plotselinge dood door langdurige aanvallen of SUDEP (Sudden Unexpected Death in Epilepsy). Het apparaat helpt om verwondingen te voorkomen en snelle medische interventie mogelijk te maken, wat het risico op onnodige sterfgevallen verlaagt. Via het CrossCare-project onderzoekt ABT de bruikbaarheid en acceptatie van het apparaat door patiënten en de klinische gemeenschap. Dit ondersteunt de strategie om het apparaat op de Nederlandse en Belgische markt te introduceren met betrokkenheid van klinische partners.

Alphabrain wordt begeleid door de Nederlandse proeftuinen Coöperatie Slimmer Leven en Brainport Development en Vlaamse proeftuin LiCalab.


Eco Tire Solutions

Eco Tire Solutions ontwikkelt duurzame en comfortabele voorwielen voor rolstoelen, gericht op het verbeteren van mobiliteit en comfort voor rolstoelgebruikers. Het project een oplossing voor de tekortkomingen van bestaande rolstoelwielen. Standaard wielen dempen slecht en luchtbanden vereisen veel onderhoud, terwijl de 3D-geprinte Eco Tires demping bieden zonder lekgevaar dankzij roosterstructuren in plaats van luchtdruk. De wielen zijn geschikt voor diverse terreinen, zoals kasseien en stoepranden, en richten zich op zowel actieve als passieve gebruikers. Een beslissingsmodel stelt gepersonaliseerde wielen voor op basis van de levensstijl van de gebruiker. Ook wordt zelfstandigheid bevorderd door hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee gebruikers hun wielen kunnen onderhouden. Door samenwerking met proeftuinen in België en Nederland wil het project inzicht krijgen in diverse markten en gebruikersprofielen. De Eco Tires ondersteunen een circulair businessmodel dankzij het modulaire ontwerp, wat bijdraagt aan duurzaamheid, comfort en de "right to repair."

Eco Tire Solutions wordt begeleid door de Vlaamse proeftuin Zorglab Aalst en Nederlandse proeftuin Care Innovation Center.


m-Path Sofware

Ongeveer 1 op 5 Vlamingen en Nederlanders kampt met psychische problemen, wat de druk op de geestelijke gezondheidszorg verhoogt. Psychologische behandelingen zijn door de jaren heen niet veel verbeterd, omdat ze niet genoeg geïntegreerd zijn in het dagelijks leven van cliënten. m-Path is een flexibel blended care platform dat therapeuten helpt hun werk buiten de behandelkamer voort te zetten door middel van experience sampling via een app. Hiermee kunnen therapeuten klachten in verschillende dagelijkse situaties registreren en gepersonaliseerde interventies aanbieden. Deze gegevens worden overzichtelijk weergegeven in een online dashboard, wat nauwgezette opvolging van de behandeling mogelijk maakt. Onderzoek toont aan dat m-Path de effectiviteit van behandelingen vergroot. Hoewel het platform wereldwijd wordt gebruikt, is het implementeren ervan nog arbeidsintensief. Het CrossCare-2.0 project wil de workflow optimaliseren door de meest gewenste functies te automatiseren en zo de bredere klinische praktijk te bereiken.

m-Path Software wordt begeleid door proeftuinen door de Vlaamse proeftuin Health-e-Novation en Nederlandse proeftuinen Slimmer Leven/Brainport Development.


Osind

Osind Medi Tech BV is een jonge startup, opgericht in 2021, die zich richt op het ontwikkelen van handrevalidatiesystemen. Het bedrijf heeft het Hand-in-Motion (HiM) systeem ontwikkeld: een betaalbaar, draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat voor patiënten met verlammingsverschijnselen, zoals na een beroerte. Het HiM-systeem maakt intensieve handtherapie mogelijk, waarbij patiënten de oefeningen thuis kunnen uitvoeren onder begeleiding van een therapeut op afstand. Dit verhoogt de therapietrouw en leidt tot betere behandelresultaten. Zorgcentra en klinieken kunnen met HiM meerdere patiënten tegelijk behandelen en intensiever thuis begeleiden, wat zorgt voor efficiënter en kosteneffectief werken. Dankzij steun van CrossCare 2.0 en samenwerking met Vlaamse en Nederlandse proeftuinen kan Osind het systeem testen en aanpassen op basis van gebruikersfeedback. Dit helpt het bedrijf zijn aanwezigheid in België te vergroten en het product af te stemmen op de marktbehoeften.

Osind wordt begeleid door de proeftuinen de proeftuinen Care Innovation Center en LiCalab


Telas

Telas ontwikkelt sinds 2017 innovatieve steunkousen die door patiënten zonder hulp van zorgverleners kunnen worden aan- en uitgetrokken. Dit is een oplossing voor de 50.000 mensen in Nederland en 18.900 in Vlaanderen die momenteel afhankelijk zijn van mantelzorg of thuiszorg voor het dagelijks gebruik van steunkousen. De steunkous is gemaakt van een speciaal non-woven textiel met vorm-geheugeneigenschappen, dat door middel van gedoseerde warmte de juiste vorm en druk aanneemt. Telas werkt in het CrossCare 2.0-programma samen met zorgproeftuinen in Nederland en Vlaanderen om de steunkous op gebruiksgemak te evalueren. Het GISK-project hanteert een iteratieve werkwijze waarbij de kous steeds verder wordt geoptimaliseerd na feedback van patiënten. Nederlandse zorginstellingen en verzekeraars hebben al interesse getoond, met een potentiële jaarlijkse besparing van meer dan 100 miljoen euro in zorgkosten. Het project biedt bovendien kansen voor grensoverschrijdende samenwerking en banengroei van 10-15 FTE in de Vlaams-Nederlandse grensstreek binnen 3-5 jaar.

Telas wordt begeleid door de Nederlandse proeftuin Zuyd Hogeschool en het Care Innovation Center en Vlaamse proeftuin Happy Aging


Wij zoeken jou!

Ben jij of ken jij (iemand bij) een zorgorganisatie waar deze innovatie kan worden getest? Neem dan contact met ons op!

We kijken ernaar uit om deze innovatieve oplossingen te zien bijdragen aan de verbetering van de zorgsector. Samen bouwen we aan een gezondere toekomst!

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!