Terug naar overzicht
Nieuws

Datagedreven thuistherapie verlicht chronische rugpijn

Chronische lage rugpijn treft wereldwijd miljoenen mensen en beperkt hun vermogen om een actief leven te leiden. Traditionele behandelingen, zoals fysiotherapie en pijnstillers, bieden slechts tijdelijke verlichting. Het Nederlandse Qmedic en Vlaamse Codevid werken met steun van CrossRoads Vlaanderen-Nederland aan een gepersonaliseerde therapie die niet alleen de symptomen behandelt, maar ook de wortel van het probleem aanpakt.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 19/05/2025

Zenuwstelsel rug
Beeld: Qmedic

Prikkels op het zenuwstelsel

Bij maar liefst 85% van de patiënten met chronische lage rugpijn blijft de exacte oorzaak onbekend. Dit maakt rugpijn een complex probleem waardoor veel behandelingen focussen op symptoombestrijding, zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken.

René Quintus, Qmedic: “De noodzaak om chronische pijn bij de kern aan te pakken, is essentieel om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Die kern is het zenuwstelsel. Wij hebben een toestel ontwikkeld (de Liveve SSRT neurostimulator) dat de reactie analyseert van de spinale synapsen van het centrale zenuwstelsel op specifieke prikkels. Waar afwijkingen worden gevonden, triggert het toestel die synapsen opnieuw, een soort ‘reset’, waardoor het lichaam uit de vicieuze cirkel van chronische pijn kan stappen. Elke behandeling is afgestemd op de unieke neurologische respons van de patiënt.”

“In 2017 kregen we al steun via CrossRoads om het prototype te ontwikkelen. Met de opgedane kennis hebben we een apparaat ontwikkeld voor professionele inzet dat voldoet aan de CE MDR-normen (Medical Device Regulation). In 2024 is hiermee met succes een klinische studie afgerond in een fysiotherapiepraktijk. Via dit project willen we opvolgbehandeling thuis ook, gecontroleerd, mogelijk maken met een wearable versie.”

Van praktijk naar huiskamer

Om dit te realiseren werkt Qmedic nu samen met Codevid, een IT- en softwareontwikkelaar. David van Canegem, Codevid: “In dit project combineren we de bestaande SSRT (Selective Synapse Reset) technologie van Qmedic met nieuwe AI-modellen. We zullen enerzijds een apparaat ontwikkelen voor opvolgbehandeling en metingen in de thuissituatie en anderzijds een platform bouwen dat alle data naadloos integreert. Op basis van realtime inzichten monitoren we de voortgang van de patiënt en sturen we de behandeling automatisch bij.”

“Daarbij werken we samen met MedTeCo en Unitron Systems voor de hardwareontwikkeling. Met 160 klinieken in België en Nederland levert TopzorgGroep, praktijkgerichte feedback in de testfase.”

Impact

Rene Quintus: “Chronische lage rugpijn treft 1 op de 20 mensen en legt een zware last op zowel de patiënt als het zorgsysteem. In Nederland en België wordt jaarlijks gemiddeld €18.000 per patiënt uitgegeven aan behandelingen en aanvullende maatschappelijke kosten. Een efficiënte thuisoplossing zoals deze biedt dan ook meer dan alleen pijnverlichting: het ontlast het zorgsysteem én verhoogt de levenskwaliteit.”

“Dankzij geavanceerde technologieën zoals AI en cloudgebaseerde data-opslag, kunnen we de voortgang van patiënten in realtime volgen en de behandeltrajecten optimaliseren. Zo ontstaat een gepersonaliseerde aanpak en dragen we bij aan de digitale transformatie van de zorg.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 248.648,61 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Qmedic en Codevid
  • Provincies: Oost-Vlaanderen en West-Brabant
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!