Terug naar overzicht
Nieuws

Een e-longtail van eigen bodem

Je hebt ze wellicht al door het straatbeeld zien circuleren: de e-longtail fietsen. Een multifunctionele, elektrische fiets met een verlengd frame dat extra ruimte biedt voor het vervoer van goederen of passagiers. RAAF, Voyager en Higtec gaan een partnerschap aan om een lokale en semi-geautomatiseerde productie op te zetten voor een e-longtail die voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Ze ontvangen daarvoor steun vanuit CrossRoads Vlaanderen-Nederland.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 25/03/2025

Een e-longtail fiets in de stad
Foto: Jean Fourche, Pexels

Populaire veelvraat

E-longtail fietsen winnen jaar na jaar aan populariteit omwille van hun veelzijdigheid. "Ze zijn ideaal voor jonge gezinnen om kinderen en boodschappen te vervoeren en bieden bedrijven een duurzaam alternatief om goederen te leveren," zegt Jürgen Craeye van RAAF. “Met een maximaal gewicht tot 200 kg combineren ze de voordelen van een elektrische fiets met de capaciteit en veelzijdigheid van een cargofiets.”

Gezien deze hoge belasting en intensieve gebruikseisen, is veiligheid en betrouwbaarheid – in het bijzonder van het fietsframe - absolute prioriteit. “De realiteit is dat veel van deze frames momenteel in het Verre Oosten worden geproduceerd. Daarnaast zijn er de recente meldingen in de media omtrent framebreuken bij cargofietsen. De productie van deze frames is complex en omvat veel handmatige laswerkzaamheden. Onze uitdaging is om een innovatief fietsframe te creëren met maximale veiligheid en een lokaal productieproces," legt Jürgen uit.

Lokaal en veiligheid centraal

De Vlaamse kmo RAAF is gespecialiseerd in duurzame mobiliteitsoplossingen voor cargofietsen en trailers en ontwikkelde in een vorig CrossRoads project een duurzame fietstrailer. Voyager is een Vlaams ontwerpbureau met een focus op mobiliteit en staat in voor het design. Het Nederlandse ingenieursbureau Higtec is gespecialiseerd in diverse technische software analyses en simulaties en zal die expertise inzetten om de ontwerpen te toetsen en te verbeteren.

Sarmand Morad (Higtec): "Door FEM-analyses (Finite Element Method) toe te passen, kunnen we simulaties uitvoeren die ons helpen om zwakke punten in het ontwerp te identificeren en te optimaliseren. Het eindresultaat is een fiets die voldoet aan alle veiligheidsnormen.”

“Om het lasproces te vereenvoudigen, zetten we geavanceerde productietechnieken in. Met behulp van lasrobots en cobots kunnen we de frames efficiënter en preciezer assembleren. Dit zal niet alleen de productietijd verlagen, maar ook de consistentie en betrouwbaarheid van het eindproduct verhogen.

De fiets werd omgedoopt tot de ‘Biranha’, een portmanteau van "Bike" en "Piranha", wat de veelzijdigheid en kracht van het ontwerp weerspiegelt. “De Biranha zal een moduleerbare achterdrager krijgen, die flexibiliteit biedt voor verschillende toepassingen, variërend van het vervoeren van kinderen tot het koppelen van cargotrailers,” zegt Jeroen Claus, oprichter van Voyager.

Impact

Jürgen Craeye: “Met dit CrossRoads-project dragen we bij aan een veilige en duurzame stadsmobiliteit. De shift naar een duurzame stedelijke mobiliteit is voor Vlaanderen, Nederland en de omliggende landen, een noodzaak om steden leefbaar en bereikbaar te houden. De e-longtail fiets wordt, voor vele gezinnen, de nieuwe auto. Door de productie lokaal te organiseren met inzet van de nieuwste productietechnieken (cobots en robots), versterken we de lokale maakindustrie. Tot slot willen we ook samenwerken met maatwerkbedrijven en zo de sociale economie betrekken.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 204.978,5 euro EFRO steun
  • Projectpartners: RAAF, Voyager en Higtec
  • Provincies: Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Zuid-Holland
  • Thema: industrie 4.0

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!