Terug naar overzicht
Nieuws

ENERGLIK: de eerste 100 dagen van Marlies

ENERGLIK schoot begin maart uit de startblokken. Dit project focust op energie-efficiëntie en klimaatneutraliteit in de glastuinbouw. Collega Kathleen Mostien nam poolshoogte bij projectverantwoordelijke Marlies Huysmans.

Interreg | 22/06/2023

Energlik3

Een Sprong naar Energie-efficiëntie in de Glastuinbouw

Marlies, waarom is dit project zo belangrijk?

Dit project is om twee redenen van groot belang.

Ten eerste zijn de energieprijzen sterk gestegen en hebben telers behoefte aan rendabele oplossingen om concurrerend te blijven. Door de ontwikkeling van energie-efficiënte methoden zal het project bijdragen aan de economische duurzaamheid van de tuinbouwsector in de grensregio.

Ten tweede heeft de Europese Unie ambitieuze klimaatdoelstellingen gesteld. Dit project vormt een belangrijke stap in de richting van klimaatneutraliteit voor de tuinbouwsector. Hoewel het bereiken van deze doelstellingen niet uitsluitend afhangt van energiebesparing, zal het project aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de sector.

Hoe beleefde jij als projectleider de eerste 100 dagen van het project?

Na maanden van voorbereiding kon het project eindelijk van start gaan, en daar zijn we met z’n allen heel blij om! We begonnen met een kick-off met alle partners, zodat ieder goed weet wat hem/haar te wachten staat de volgende jaren.

De kennisinstellingen gingen meteen van start met hun specifieke onderzoekswerkzaamheden. Daarnaast organiseerden we al bijeenkomsten met fabrikanten, telers, onderzoeksinstellingen, beleidsmakers en veilingen. Deze grote interesse en de brede vertegenwoordiging tonen aan dat het project leeft en dat er veel aandacht is voor de gestelde doelen. Dat kan ons alleen maar hoopvol stemmen.

Waar kijk je het meest naar uit?

Een van de hoogtepunten waar het team het meest naar uitkijkt, zijn de serreproeven. In deze proeven zullen we tests uitvoeren, verder optimaliseren en aantonen dat significante energiebesparing mogelijk is.

Het succesvol implementeren van energiebesparende technologieën in de tuinbouwsector zal niet alleen leiden tot kostenbesparingen voor telers, maar ook bijdragen aan het behoud van lokale voedselproductie.

Lekkere groenten van bij ons, daar gaan we voor.
Succes, Marlies!

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!