Terug naar overzicht
Nieuws

Grensloos Park De Groote Heide

Op donerdqg 26 september, één van de laatste mooie dagen van het jaar, bezocht ik de Achelse Kluis, gelegen op de grens van Nederland en België. Hier vond de Inspiratie Kick-off plaats van het project Grensloos Park de Groote Heide. Medewerkers van verschillende gemeentes, toeristenbureaus en buurtbewoners waren aanwezig om te vieren dat dit project van start kan gaan.

Interreg | 27/09/2024

GPDGH 4

Kick-off

Hier hoorde ik hoe de mensen van dit project, samen met de lokale gemeenschap, willen werken aan het bevorderen van duurzaam toerisme en het verbeteren van de recreatieve voorzieningen in het park. Hoewel het park al geliefd is onder de omwonenden om de rust en de prachtige natuur, zijn er nog diverse mogelijkheden voor verbetering.

Grensloos Park De Groote Heide

Het Park de Groote Heide strekt zich uit aan beide kanten van de Nederlands-Belgische grens. Het biedt prachtige natuur met een rijke biodiversiteit. Als je er op een rustig moment wandelt, heb je zomaar de kans wilde dieren, zoals herten, tegen te komen. De omwonenden maken dan ook dankbaar gebruik van dit park.

De Groote Heide biedt volop mogelijkheden voor duurzame recreatie. Met acht partners, waaronder vijf gemeentes, Breda University of Applied Sciences (BUAS), Natuurpunt Pelt en natuurlijk Natuurgrenspark De Groote Heide BGTS, wil het project deze kansen benutten. Zo willen ze natuurpoorten maken waar bezoekers gastvrij ontvangen worden, thematische belevingsroutes uitzetten met interessante informatie over de natuur en de lokale geschiedenis en fiets- en wandelpaden beter met elkaar verbinden.

GPDGH 2

 

Bovendien worden er ook nog belevingstuinen ontwikkeld. Dit verbetert de beleving van het park voor de bezoekers en het zorgt ervoor dat mensen zich beter verspreiden in het park. Hierdoor wordt overbelasting op bepaalde plekken voorkomen. Uiteindelijk wordt er zo een balans gecreëerd tussen recreatie en natuurbehoud, waarbij zowel de mens als de natuur profiteert van de verbeteringen in het park.

Ook wordt de omgeving toegankelijker gemaakt voor mensen die nu niet makkelijk naar het park komen, bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, blinden of slechtzienden. Zo kan iedereen recreëren!

We zoeken mensen met liefde en passie voor het gebied, die deze graag over willen dragen aan anderen.

Mieke Kerkhofs
beleidsmedewerker gemeente Pelt

Participatie en impact

Hoewel er veel ideeën op tafel liggen, is het project nog volop in ontwikkeling. De betrokkenheid van de lokale gemeenschap speelt een sleutelrol. Om te zorgen dat de verbeteringen aansluiten op de wensen van de omwonenden, zet dit project sterk in op participatie.

“De Groote Heide is niet alleen een mooi natuurgebied, het is ook de achtertuin van de omliggende dorpen. Als inwoner van een van die dorpen heb je er zeker iets over te zeggen .” zei Pascale van Deuren, projectleidster van dit initiatief, tijdens het evenement.

Naast input van bewoners over hun wensen en ideeën, zoekt ze ook actief naar lokale verhalen en thema’s die de beleving van het park kunnen verrijken. Tijdens de kick-off werden er direct al wat suggesties gedaan door de deelnemers, zoals verhalen over “de Postkoets” of “de Valkerij”.

En niet alleen ideeën zijn welkom, maar ook actieve betrokkenheid. Het project zoekt mensen die gastheer of gastvrouw van het gebied willen zijn. Zij worden opgeleid om de omgeving te promoten en bijvoorbeeld rondleidingen te geven. De vorm staat hierbij nog open zodat de mensen er zelf invulling aan kunnen geven.

“We zoeken mensen met liefde en passie voor het gebied, die deze graag over willen dragen aan anderen.” zei Mieke, beleidsmedewerker vanuit de gemeente Pelt en lid van het team van De Groote Heide.

Deze participatieve insteek werd mooi samengevat met de woorden: “Alleen ga je snel, maar samen kom je verder.”

GPDGH 1

De inspiratie kick-off

De kick-off begon met een hartelijke verwelkoming van Bernadette Hemels, directeur van De Groote Heide, gevolgd door een leuke lezing over storytelling van Frank Ouwens van de Academie Leisure & Events aan BUAS. Maar het bleef niet bij luisteren. In lijn met de sterke focus van het project op participatie, was er ook tijdens dit evenement volop ruimte om mee te doen.

Tijdens het tweede deel van het dag trokken we het park in, waar een gids ons vertelde over de recente ontwikkelingen in het gebied. En op verschillende stops onderweg kregen we een inkijkje in de toekomstige plannen. Hier werd het publiek actief betrokken en gevraagd naar thema’s die wij belangrijk vinden of welke lokale verhalen volgens ons een plek moeten krijgen in het project. Er werd zelfs een quiz gehouden en we konden op een kaart aangeven welke plekken in het park meer aandacht verdienen. Ook werd direct het gastheer- en gastvrouwschap gepromoot, in de hoop dat de ideale kandidaten zich misschien onder de aanwezigen bevonden.

Het evenement eindigde met een gezellige borrel bij de Achelse Kluis.

Een mooie dag

Grensloos Park De Groote Heide is niet alleen een plek waar je kunt genieten van rust en natuur, maar ook een gebied vol mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling en recreatie. In de komende jaren wordt er aan dit park gewerkt, zodat het toegankelijker en aantrekkelijker wordt voor iedereen. Actieve betrokkenheid van de lokale bewoners speelt hierbij een cruciale rol, zodat zij niet alleen inspraak hebben, maar ook mee kunnen doen en optimaal kunnen genieten van het park.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de plannen? Meer informatie over de ontwikkelingen in het grenspark vind je hier. Woon je in de buurt van het grenspark en wil je graag meedenken of meedoen, vul dan deze enquête in.

GPDGH 2

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!