Terug naar overzicht
Nieuws

Grenzen verleggen voor een sterker Europa!

De Europese Commissie en de Vereniging van Europese Grensregio's (AEBR) lanceerden het initiatief b-solutions om grensregio's te ondersteunen en samenwerking te bevorderen. Ongeveer 150 miljoen Europeanen wonen er, bijna een derde van de EU-bevolking.

Interreg | 23/05/2023

B solutions AEBR EUC

B-solutions

B-solutions richt zich op:

  • het verzamelen van informatie over obstakels op verschillende thematische gebieden (institutionele samenwerking, openbare diensten, arbeidsmarkt & onderwijs en de Europese Green Deal);
  • het vinden van oplossingen om deze obstakels aan te pakken.

Specifiek richt b-solutions zich op obstakels van juridische of administratieve aard die samenwerking belemmeren. Deze obstakels kunnen veel aspecten van het leven in grensregio's beïnvloeden, zoals pendelen, werken of het beheer van een beschermd natuurgebied. Ze leiden o.a. tot beperkte toegang tot hulpdiensten of gezondheidszorg vanwege verschillende wetten, omslachtige procedures om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt van de aangrenzende regio, etc. Deelname aan dit programma kan de samenwerking in de regio's bevorderen en de toegang tot gezamenlijke openbare diensten en bestuur verbeteren.

Voor wie?

Alle land- en maritieme grensregio's binnen de EU, evenals de EU-IPA- en EU-EFTA-grenzen, komen in aanmerking. Zo sluit b-solutions naadloos aan op de Interreg-programma's.

Publieke instanties (steden, regio's, ziekenhuizen, transportagentschappen, ...) en structuren zoals Euroregio's en EGTC's worden uitgenodigd om cases van grensobstakels in te dienen. Indien geselecteerd, analyseren juridische experts de oorzaken en suggereren ze mogelijke oplossingen.

Hoe dien ik een aanvraag in?

Aanvragen worden doorlopend beoordeeld en kunnen worden ingediend via een eenvoudig online formulier, in elke taal van de Europese Unie.

De deadline voor aanmelding is 10 november 2023.

Meer informatie en de link om een aanvraag in te dienen vind je op: https://www.b-solutionsproject.com/call-for-proposals.

Het b-solutions team staat klaar om individueel via Zoom te communiceren om eventuele twijfels op te helderen of potentiële aanvragers door het proces te begeleiden. Een afspraak kan worden gepland via deze link: https://calendly.com/bsolutionsaebr/30min.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!