Terug naar overzicht
Nieuws

Groetjes uit Brabant!

Wil je graag te weten komen welke realisaties de afgelopen jaren in Provincie Noord-Brabant plaatsvonden?
Snuister dan zeker rond op onze kaart met enkele verwezenlijkingen! Deze projecten vonden plaats in de periodes Interreg IV (2007-2013) en Interreg V (2014-2020).

Interreg | 27/09/2024

Postal Card Mockup 1

Slim shirt voor chronische longpatiënten - CrossRoads 2

COPD (Chronic obstructive pulmonary disease) is wereldwijd een groeiend probleem, maar tijdige detectie van klachten kan veel ziekenhuisopnames voorkomen. Het Vlaamse Quad Industries en het Nederlandse Kinetic Analysis werkten samen aan een baanbrekend ‘slim’ shirt dat COPD-symptomen vroegtijdig signaleert. Dankzij geavanceerde smart textiles kunnen patiënten zichzelf thuis monitoren en hun gezondheid beter beheren. Dit voorkomt onnodige ziekenhuisbezoeken en geeft artsen waardevolle data over het ziekteverloop. Het slimme shirt bevordert zelfmanagement en verbetert de levenskwaliteit van COPD-patiënten aanzienlijk.

DEMIMORE 2 2

Van Kerk naar Klaslokaal - DEMI MORE

De Heilige Adrianuskerk in Esbeek, oorspronkelijk gebouwd in 1937, is een belangrijk stuk religieus erfgoed dat recent een nieuwe functie kreeg. Nadat de kerk in 2013 werd gesloten wegens afnemend kerkbezoek, hebben dorpsbewoners zich ingezet om het gebouw te behouden. Dankzij hun inspanningen en steun van de gemeente Hilvarenbeek is de kerk omgevormd tot een moderne school, peuterspeelzaal en kinderopvang.

Met slimme oplossingen zoals een tussenverdieping, capillaire vloerverwarming en CO2-gestuurde ventilatie, voldoet het gebouw nu aan de eisen van een duurzame school. Hoewel isolatie van de muren niet mogelijk was, wordt het energieverlies gecompenseerd door zonne-energie. Dit project is een prachtig voorbeeld van hoe maatschappelijk erfgoed dankzij creativiteit en samenwerking een nieuw leven kan krijgen.

Energiezuinig proces levert beter visvoer op - CrossRoads 2

New Generation Nutrition (NGN) ontwikkelt innovatief visvoer op basis van duurzame grondstoffen zoals algen, insecten en visresten. Hun milieuvriendelijke productieproces, zonder energieverslindende droogmethoden, levert een voedzamer en beter verteerbaar product op. Het is vooral gunstig voor jonge vissen die sneller groeien door het vochtige voer. Met een zelf ontwikkelde machine kan NGN het voer stabiel en langer houdbaar maken. Samen met de Vlaamse partner The Living Garden voert NGN momenteel tests uit, met als doel het duurzame visvoer snel op de markt te brengen voor zowel professionele kwekers als aquariumhouders.

EnergyWall - PV OpMaat

De EnergyWall is een innovatieve oplossing die zonnepanelen op gevels integreert, ideaal voor stedelijke gebieden waar lokaal opgewekte stroom direct verbruikt kan worden. Dit vermindert de druk op het elektriciteitsnet en verhoogt de energie-efficiëntie van gebouwen. Dankzij dunne filmtechnologie bieden de panelen flexibele ontwerpmogelijkheden met diverse kleuren en motieven, wat architecten meer creatieve vrijheid geeft zonder in te boeten op prestaties. Voor het appartementencomplex De Willem en De Zwijger in Best (NL) is het EnergyWall systeem gekozen, wat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook op duurzame wijze energie opwekt, rechtstreeks van de gevels.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!