Terug naar overzicht
Nieuws

Groetjes uit West-Vlaanderen!

Ontdek de opmerkelijke prestaties die de afgelopen jaren in Provincie West-Vlaanderen plaatsvonden! Verken onze interactieve kaart vol met inspirerende projecten en baanbrekende initiatieven. Deze innovatieve ondernemingen kwamen tot stand binnen Interreg IV (2007-2013) en Interreg V (2014-2020).

Interreg | 25/03/2024

WV Postal Card Mockup 1

1. Food Innovation Park (PROOF)

In het Food Innovation Park in Roeselare komen creativiteit en innovatie samen in een levendige omgeving waar voedingsproducenten, onderzoekers en ondernemers samenkomen om de toekomst van voeding te vormen.

PROOF brengt expertise op het gebied van voeding en gezondheid samen in een innovatief ontwikkelplatform voor gepersonaliseerde voeding. Door nauwe samenwerking tussen voedingsbedrijven, onderzoekers en academici worden oplossingen ontwikkeld die zijn afgestemd op individuele zorgbehoeften.

Render van het Food innovation park

2. Hergebruik van industrieel effluent

Binnen F2AGRI wordt industrieel afvalwater hergebruikt voor landbouwirrigatie. Ardo uit Ardooie levert zijn gezuiverd afvalwater aan INERO, een lokale landbouwcoöperatie. Het water wordt opgeslagen in een bekken van 150.000 m³ en via ondergrondse leidingen over 500 hectare landbouwgrond verdeeld.

Dit innovatieve irrigatienetwerk zal boeren beschermen tegen droogtes. INERO beheert de waterverdeling eerlijk en hanteert een prijsstructuur om de kosten te dekken.

Ardo

3. Revolutionaire Robotica: Hyler ontwerpt robot voor hennepoogst

Binnen CrossRoads bundelen Hyler en AgXeed de krachten om een hennepoogstmachine te bouwen. De autonome machine zal dankzij geavanceerde GPS-technologie en nauwkeurige sensoren erg precies kunnen werken. De impact reikt verder dan alleen de landbouw; het belooft de ecologische voetafdruk te verkleinen door CO2-uitstoot te verminderen en opent de deuren naar een nieuwe era van productiviteit en duurzaamheid.

Hemp

4. Grenzeloos duiken

Stap binnen in de Duiktank: een herbestemd stukje industrieel erfgoed met internationale allure. Deze immense oude mazouttank met een diameter van 20 meter en een diepte van 15 meter biedt een unieke duikervaring in een veilige omgeving.

Dankzij dit project zijn unieke duiklocaties in Nederland en Vlaanderen gerealiseerd, waaronder een grondig verbeterde hotspot in Kattendijke-Wemeldinge (NL) en een splinternieuwe Duiktank in Zwevegem (BE). In een tijd waarin traditionele duiklocaties steeds meer beperkingen kennen door waterkwaliteit, recreatiedruk en veiligheidskwesties, biedt de Duiktank vele mogelijkheden.

Duiktank in Zwevegem.
© Peter Ryngaert

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!