Terug naar overzicht
Nieuws

Interreg achter de schermen: Marlies Peeters

Deze keer namen we de trein naar Brussel. We schoven aan tafel met Marlies Peeters, onze programma manager vanuit de Europese Commissie.

Door Tine Vochten

Interreg | 26/06/2024

portret van Marlies Peeters

 

Dag Marlies, wat is jouw rol als programma manager juist?

Interreg-programma’s worden gedeeld beheerd door de Europese Commissie en de lidstaten waar ze plaatsvinden. De Commissie heeft hierin verantwoordelijkheden en taken, net zoals de lidstaten en de programma-autoriteiten. Als programma-manager heb ik verschillende taken naargelang de fase waarin het programma zich bevindt. Bij de voorbereiding van het programma onderhandel ik mee de inhoud ervan. Tijdens de uitvoering volg ik het programma op. Dit houdt bijvoorbeeld in dat ik als adviserend lid deelneem aan de vergaderingen van het Comité van Toezicht, betalingsaanvragen van het programma behandel en ook aanvragen om het programma te wijzigen. Tijdens de afsluiting van het programma kijk ik bijvoorbeeld naar het eindrapport. Samengevat kan je stellen dat ik het eerste contactpunt ben binnen de Commissie voor het programma.

Jij bent een oude bekende van Interreg Vlaanderen-Nederland. Kan je dit toelichten?

Tussen 2008 en 2013 was ik quality manager op het gemeenschappelijk secretariaat. Ik heb meegewerkt aan de uitvoering van het programma 2007-2013. Nadien ben ik aan de slag gegaan bij de Europese Commissie als programma manager voor de Nederlandse EFRO-programma’s. Het is heel fijn om vroegere collega’s nu terug tegen te komen en mee te werken aan de uitvoering van het programma, zij het dan in een andere rol.

Wat vind je fijn aan je job?

Ik ben programmamanager van vier grensoverschrijdende programma’s. Twee ervan bevinden zich in Scandinavië – tussen Zweden en Noorwegen en tussen Zweden, Denemarken en Noorwegen. Eén speelt rond de Baltische zee – het Central Baltic programma. En dan is er nog Vlaanderen-Nederland om de hoek. Het fijne aan de job zijn vooral de vele contacten. Het is boeiend om mensen van verschillende landen en regio’s te ontmoeten en ermee samen te werken en om te zien welke mooie resultaten projecten neerzetten. De Comités van Toezicht brengen mij op plaatsen waar ik anders niet zo snel zou komen. Het is ook heel interessant om te zien hoe de verschillende programma’s werken. Binnen hetzelfde regelgevende kader leggen ze hun eigen accenten en pakken ze de dingen vaak wat anders aan. Ten slotte vind ik het fijn dat ik programma-autoriteiten kan ondersteunen in hun niet altijd eenvoudige werk.

Hoe ziet je leven eruit als je niet aan het werk bent?

Als ik niet met onze dochters of hun hobby’s bezig ben, dan kan je me tegenkomen op mijn gravelfiets in het Zoniënwoud of elders in de Druivenstreek rond Overijse. Ik probeer ook tweemaal per week naar de fitness te gaan. Sportieve inspanningen werken ontspannend voor mij.

Mijn schoonfamilie woont ten noorden van de poolcirkel in Zweden. In de winter gaan we daar dus graag langlaufen en in de zomer wandelen.

Met de zomer voor de deur, heb je tips voor leuke uitstapjes?

Ik ben afkomstig uit de Kempen en het Zilvermeer in Mol is een aanrader voor mensen met kinderen. Het is er leuk om te kamperen maar ook voor een daguitstap. In het gebied van de Molse Meren kan je mooie fietstochten en wandelingen maken.

Ik woon nu in de Druivenstreek, een gebied ten zuidoosten van Brussel dat de gemeentes Overijse, Hoeilaart, Huldenberg en Tervuren omvat. We zijn de streek beetje bij beetje aan het ontdekken. Ze ontleent haar naam aan de kweek van tafeldruiven. Tijdens het druivenseizoen vind je hier lekkere druiven die je bij de lokale teler kan kopen. Het is ook een mooie streek om te fietsen en te wandelen. In augustus en september zijn er de jaarlijkse druivenfeesten.

Als het wat verder mag zijn, dan is Stockholm een heel aangename stad om te vertoeven. Er is veel water en groen, een gezellig oud stadsdeel - Gamla Stan -, veel winkeltjes, cafés en restaurants en je kan met de boot de scherenkust van Stockholm verkennen. Er is zelfs een pretpark centraal in de stad, voor elk wat wils dus.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!