Terug naar overzicht
Nieuws

Kick-off Schakelpunt Grensbelemmeringen: een vliegende start!

Woensdag 4 september vond de feestelijke opening van het project Schakelpunt Grensbelemmeringen plaats op het provinciehuis van Antwerpen. De zaal was gevuld met vertegenwoordigers uit alle hoeken van de grensregio, zowel burgermeesters, gedeputeerden, gouverneurs, en ambtenaren van gemeentes, provincies, en ministeries van Nederland en Vlaanderen. Ook onderzoekers van de universiteiten Hasselt en Maastricht waren aanwezig, net als andere belanghebbenden. Zelfs de minister-president van Vlaanderen had een videoboodschap opgenomen om de start van dit project te vieren.

Interreg | 06/09/2024

Whats App Image 2024 07 30 at 12 03 59 1

Wat is het Schakelpunt Grensbelemmeringen?

Het schakelpunt grensbelemmeringen is een ambitieus project om problemen in de grensregio in kaart te brengen en voorstellen te doen om deze op te lossen. Het doel is om obstakels te overwinnen die ontstaan door verschillen in wet- en regelgeving tussen de landen, of door uitlopende gewoontes of procedures. Dit vergt samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen, maar ook tussen alle bestuurslagen. Instanties zoals gemeentes, werkgeverorganisaties en samenwerkingsverbanden kunnen bij het schakelpunt knelpunten aandragen waar zij in de grensregio tegenaan lopen. Dit kunnen zaken zijn zoals (on)geldigheid van tijdelijke rijbewijzen, grensoverschrijdende ambulancediensten of verschillen in vuurwerkwetgeving. Alles wat veroorzaakt wordt door het leven en werken langs en over de grens.

Het schakelpunt buigt zich over deze problemen. In overleg met de betrokken partijen formuleren onderzoekers van de universiteiten van Hasselt en Maastricht verschillende oplossingen. Deze worden vervolgens doorgeschakeld naar de bestuurslagen die daadwerkelijk actie kan ondernemen. Door onderzoekers naar de problemen te laten kijken met de betrokkenen zelf, zorgt het schakelpunt ervoor dat de analyse van het probleem grondig en volledig is en de oplossingen passend zijn.

Whats App Image 2024 09 05 at 15 01 31 1

Een feestelijke start

Een feestelijke start

De start van het project werd groots gevierd met een brede opkomst en een enthousiaste sfeer. Begrijpelijk, want tijdens de presentatie werd al snel duidelijk hoeveel werk er reeds is verzet om het schakelpunt op te zetten. Al in november 2018 startte het eerste onderzoek naar grensbelemmeringen dat uiteindelijk tot dit schakelpunt leidde.

Dit project omvat de samenwerking van talloze partijen. De universiteiten Hasselt en Maastricht dragen hun expertise en kennis bij, de regionale overheden voor de verbinding tussen de verschillende betrokkenen en de bestuurders. Internationale organisaties zoals de BENELUX Unie en de Euregio worden ook betrokken, wat de breedte en de ambitie van dit project onderstreept. Op bestuurlijk niveau vraagt het om nauwe samenwerking tussen gedeputeerden, gouverneurs en Commissarissen van de Koning, en van zowel de Vlaamse als de Nederlandse overheid. Kortom, het is een groot project.

Tijdens dit evenement werd met veel humor toegelicht hoe het schakelpunt tot stand is gekomen en hoe het werkt. Een panelgesprek liet zien hoe groot de behoefte is aan zo’n initiatief nodig is. Daarna volgde een interview met Gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina van Kouter, en Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel, waarmee de succesvolle lancering werd gevierd.

Al met al was het een zeer geslaagde dag die veelbelovend is voor de toekomst van grensoverschrijdende samenwerking.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!