Terug naar overzicht
Nieuws

Kick off Wijnstraat

Het startschot van het Interreg Vlaanderen-Nederland project 'Wijnstraat' werd gegeven tijdens een zonovergoten kick off op het binnenplein van het kasteel van Leut (kasteel Vilain XIIII). Met de aankondiging van deze wijnroute, die 4 wijngebieden: Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg verbindt, bundelen 9 partners uit Vlaanderen en Nederland hun krachten om duurzaam wijntoerisme in de regio te ontwikkelen.

Wijnstraat | 14/05/2024

Wijnstraat

De start van een wijnstraat in het Noorden van Europa!

Maandag 29 april - Het startschot van het Interreg Vlaanderen-Nederland project 'Wijnstraat' werd gegeven tijdens een zonovergoten kick off op het binnenplein van het kasteel van Leut (kasteel Vilain XIIII). Met de aankondiging van deze wijnroute, die 4 wijngebieden: Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg verbindt, bundelen 9 partners uit Vlaanderen en Nederland hun krachten om duurzaam wijntoerisme in de regio te ontwikkelen.

Kickoff Wijnstraat collage

Kick off

De kick off van de Wijnstraat werd bijgewoond door wijnbouwers, wijnliefhebbers, toeristische (wijn)ondernemers, wijnpers, steden, gemeenten en provinciale overheden, ... In de schaduw van het kasteel van leut, een van de toekomstige wijnhubs*, genoten de aanwezigen van een selectie van lokale wijnen en bijpassende streekhapjes. De smaken van de regio en het lokaal vakmanschap kwamen tot leven.

Na de toelichting van het project en haar doelstellingen volgde de onthulling van de kaart van de Wijnstraat, die de fysieke wijnroute markeert. Deze route zal wijnliefhebbers te voet, met de fiets en/of in etappes langs de wijnhubs, wijnstops en doorheen het unieke landschap van de 3 provincies leiden.

Tijdens een panelgesprek met Vlaams minister van Toerisme en de gedeputeerden van de 3 provincies werden het belang, de visie en impact van het project besproken. De namiddag werd afgesloten met een netwerkdrink, waarbij er naar hartenlusten gesproken werd over de toekomst van de Wijnstraat en de eerste zaadjes voor het wijnecosysteem werden geplant.

Met de opstart van de wijnstraat hoopt het consortium niet alleen wijnliefhebbers aan te trekken maar ook een breed publiek te inspireren om te genieten van een duurzame en betekenisvolle toeristische (wijn)ervaring.

*Kasteel van Horst (Hageland), Stroopfabriek Borgloon (Haspengouw), Kasteel van Leut (Maasvallei België), Wijngoed Raar Saint Remi Meerssen (Maasvallei Nederland), Visit Zuid-Limburg Experience Gulpen (Mergelland/Zuid-Limburg) en Abdij Rolduc Kerkrade (Mergelland/Zuid-Limburg).

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!