Terug naar overzicht
Nieuws

Lancering Europees platform voor grensoverschrijdende samenwerking

Om de belangen van grensregio’s en hun burgers beter te vertegenwoordigen, lanceerde het Europees Comité van de Regio’s het “European Cross-Border Platform”. Het platform brengt alle relevante actoren bijeen, van grensregio’s en -steden, tot kennisinstellingen en verenigingen.

Interreg | 26/02/2024

European Cross Border Platform

European Cross-Border Platform


Miljoenen Europese burgers, werknemers, ondernemers en hulpbehoevenden zijn ruimschoots bekend met de obstakels die het leven in grensregio’s bepalen, omdat bepaalde zaken niet grensoverschrijdend zijn geregeld. Zo konden grensarbeiders tijdens de COVID-19 pandemie niet naar hun werk, sluiten treinen niet goed aan op elkaar en is er een slechte toegang tot de gezondheidszorg een paar straten verderop. Oplossingen komen niet van de grond, want verschillende technische normen of nationale wetgevingen belemmeren effectieve, grensoverschrijdende samenwerking. Hierdoor komt de ontwikkeling van infrastructurele projecten stil te liggen, of wordt de exploitatie van grensoverschrijdende overheidsdiensten aangetast.

Het Europees Comité van de Regio’s lanceerde daarom een nieuw platform voor grensoverschrijdende samenwerking: het European Cross-Border Platform (ECBP). Dit platform is de opvolger van het European Grouping of Territorial Cooperation (EGTC) Platform. Het nieuw opgerichte ECBP pleit voor nieuwe benaderingen en beleidsoplossingen voor grensregio’s en hun burgers en faciliteert de dialoog met de Europese instellingen via het Comité. Het moet een plek worden waar 'obstakels' die zich voordoen in grensregio’s gesignaleerd kunnen worden. Het platform zal meerdere bijeenkomsten per jaar organiseren.

Wie kan meedoen?

Het Comité moedigt alle geïnteresseerde grensoverschrijdende instellingen aan om zich aan te sluiten bij het nieuwe platform. Grensregio’s en -steden, EGTC’s, grensoverschrijdende werkgemeenschappen, verenigingen en kennisinstellingen en andere actoren die zich bezighouden met grensoverschrijdende samenwerkingen mogen zich allemaal aansluiten.

Aanmelden kan via het formulier op de website van het Comité, .

Call geopend

Gelijktijdig met de lancering van het ECBP, heeft het Comité een call geopend om het lanceringsevenement van het nieuwe platform te organiseren in 2024. Alle grensoverschrijdende stakeholders, grensregio’s en -steden en EGTC’s zijn uitgenodigd om zich aan te melden. De deadline voor nominatie is 1 april 2024. Meer informatie vind je hier.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!